Hlavní obsah

VIDEO: To tu ještě nebylo. Šonka protáhl letadlo pod letícím autem

Praha

Další bláznivý kousek s českou pečetí! Ostatně, co jiného čekat, když se sejdou účastník seriálu Red Bull Air Race Martin Šonka a organizátor extrémních akcí Marek Rejman. Na konci června ve finské Lappeenrantě se při setkání dvou milovníků adrenalinu povedla dosud nevídaná akce: průlet pod skákajícím autem. Podívejte se na video, stojí to za to!

Martin Šonka podlétl skákající autoVideo: Red Bull

 
Článek

Šonka je z prestižního akrobatického seriálu zvyklý proplétat svůj stroj v těsné blízkosti pylonů, které jsou ale látkové a naplněné vzduchem, takže v případě kontaktu pilotovi nehrozí žádné nebezpečí. Při kaskadérském kousku ve Finsku šlo ale do tuhého. Český pilot totiž musel své letadlo trefit v rychlosti 180 km/h do mezery mezi odrazovou a dopadovou rampu. Tuny oceli měl přitom metr od křídel a navíc musel letět ani ne dva metry nad zemí, aby se nesrazil s letícím Mini Cooperem s Rejmanem za volantem.

„Jak se chcete připravit na něco, co nikdo na světě ještě nezkusil a vy jste ten první? Musíte věřit jeden druhému. Na rozdíl od pylonů, mezi kterými létám při závodech Red Bull Air Race, tady jsem měl metr od křídel tuny železa. Při kontaktu s křídly by to bylo horší. Každopádně výsledek je super. Skvělá show pro lidi, všichni v pořádku, prostě ideální stav," pochvaloval si Šonka.

Oříškem pro celý tým bylo už jen přesné načasování celé akce, která se nakonec neobešla bez drobného zádrhelu. Rejmanův vůz dopadl na rampu tak, že zůstal zadními koly viset nad pětimetrovou hlubinou. „Slyšel jsem řev motoru letadla... a tvrdý dopad. Bylo strašně divný, že auto se nehýbalo, prostě stálo. To jsem ještě netušil, že zůstalo viset zadními koly na přední hraně dopadu, pět metrů nad zemí. Ale věděl jsem, že letadlo bezpečně prolítlo a to byl skvělý pocit," poznamenal Rejman.

Reklama

Související témata:
Mini cooper