Hlavní obsah

Neslavný konec. Vicemistra Evropy v boxu Rafaela našli mrtvého v kontejneru

Bratislava

Patříval mezi nejlepší československé boxery, ale po ukončení aktivní kariéry padl až na dno. Tibora Rafaela našli tento týden mrtvého v kontejneru v rodném Komárně. Bylo mu 44 let.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Boxer Tibor Rafael na archivním snímku z roku 1998.

Článek

Podle slovenských médií po ukončení kariéry podlehl úspěšný sportovec alkoholu a hracím automatům. Zcela do kolen ho nakonec srazila ztráta družky, jež zemřela před třemi lety v osmém měsíci těhotenství. S tím se Rafael nedokázal smířit.

Jeho bezvládné tělo našli kolemjdoucí, trčelo z kontejneru na odpadky. Jeden z nejlepších českých boxerů historie zemřel podle deníku Nový čas na infarkt.

„Viděl jsem ho den před smrtí. Byl hodně oteklý ve tváři," uvedl jeho kamarád Gabriel Hencz. „Byl to talent od Boha. Byl absolutně všestranným boxerem. Měl vynikající pohyb, postřeh i techniku," dodal Hencz.

Vystrojí kamarádovi pohřeb

S tím souhlasí i předseda České boxerské asociace: "Byl to jeden z nejlepších a nejtechničtějších borců v Evropě ve váze do 60 kilogramů," uvedl Svatopluk Žáček.

Rafael byl mnohonásobným mistrem Československa, zdobí ho i vítězství na tradiční Velké ceně Ústí nad Labem. V roce 1993 získal na mistrovství Evropy v Turecku stříbrnou medaili a na mistrovství světa v témže roce v Helsinkách skončil na bronzovém stupínku. „Později boxoval v Německu a vydělal velké peníze," dodal Hencz, který je shodou okolností majitelem pohřebního ústavu a svému příteli teď vystrojí pohřeb.

Rafael žil a boxoval v Ústí nad Labem, kde se také oženil. Jeho synovi Tiborovi je dnes 24 let.

Později se však obklopil nevhodnými lidmi, kteří chtěli vydělat na jeho slávě. Vláčeli ho od zápasu k zápasu, které však pravidelně prohrával. Stal se otloukánkem a atrakcí. Do ringu nastoupil naposledy 6. dubna letošního roku.

Reklama