Hlavní obsah

Deset adeptů cyklistické nesmrtelnosti! Dokáže Contador z trůnu Tour sesadit Frooma?

Praha

Nepřemožitelný! Neporazitelný! Nadpozemský! Jen v superlativech se před dvanácti měsíci hovořilo o formě Chrise Frooma, vítěze nejslavnějšího cyklistického závodu světa. Letos platí ze všeho nejvíce pro obhájce triumfu na Tour de France přívlastek zranitelný. A soupeři jsou si nepochybně vědomi, že se jim naskýtá velká šance získat nejcennější žlutý cyklistický dres planety.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Christopher Froome z týmu Sky přichází do hotelu v Leedsu.

Článek

Jsou sešikování v zástupu a jejich cílem není nic jiného, než utnout dvouletou vládu týmu Sky. Při sobotním zahájení nejsledovanější cyklistické bitvy v Leedsu bude na startu 198 závodníků z dvaadvaceti týmů. Někteří myslí na dílčí úspěchy, jiní přijeli jen v rolích nosičů vody. A pár vyvolených sní o zápisu do historie a nesmrtelnosti, kterou garantuje Maillot jaune! Trikot pro nejlepšího z nejlepších.

Největší favorité Tour de France
Chris Froome, Anglie, tým Sky, 29 let
V minulém roce byl naprosto dominantní. Vyhrál tři etapy a na druhého Quintanu najel 4:20 minuty. Letošní rok začal skvostně, ovládl závod Kolem Ománu. Jenže pak odstoupil z Tirreno-Adriatico kvůli zranění zad a řešilo se, zda bude nevyhnutelná operace.
Froome se však vrátil triumfem v závodě Kolem Romandie a měl skvělý vstup i do Criterium du Dauphiné. Jenže během posledního víkendu spadnul a výrazně ztratil. Je otázka, zda byl otřesen v důsledku karambolu či jeho forma prostě není dost dobrá. „Cítím se skvěle. Tréninkové hodnoty jsou v mnoha ohledech lepší, než před rokem," odráží pochybnosti obhájce triumfu.
Alberto Contador, Španělsko, Tinkoff-Saxo, 31 let
El Pistolero, jak je španělskému borci přezdíváno, prožívá skvělou sezónu. Byl druhý v závodě Kolem Algarve, ovládl Tirreno-Adriatico a jako jediný dokázal držet krok s Froomem při Criterium du Dauphiné, kde úhlavního soka porazil.
Zdá se, že Contador má znovu brilantní formu jako v nejlepších letech kariéry. Otázkou je, zda mu v horách bude při absenci Romana Kreuzigera jako domestik stačit Nicolas Roche. "Je v nejlepší formě. Ukáže světu epické představení," ujišťuje o skvostné formě Contadora právě Roche.
Vincenzo Nibali, Itálie, Astana, 29 let
Letos dlouho čekal na výsledek, nezdál se být v nejlepší formě, ale sebevědomí si zvedl během minulého víkendu triumfem v italském šampionátu. Dvakrát vyhrál Giro, dvakrát Vueltu, jen na vítězství ze Staré dámy Žralok z Messiny čeká. Přitom má dostatek sebevědomí, silný tým a může těžit z faktu, že je až třetím vzadu.
Čekatelé druhého sledu
Tejay van Garderen, USA, BMC Racing, 25 let
V roce 2012 okouzlil pátým místem v absolutní klasifikaci Tour de France, kdy získal bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce. Jenže o rok později se s tři týdny dlouhým martýriem nedokázal popasovat, forma nevydržela po celý závod. Každopádně zaujal vítězstvím v závodě Kolem Kalifornie a rozhodně má schopnosti tři nejlepší porazit. "Jednou chci Tour vyhrát. Ale nebudu tvrdit, že jsem toho schopný už letos," prohlásil americký borec, jehož v sezóně zbrzdila zlomenina kyčle.
Bauke Mollema, Nizozemsko, Belkin, 27 let
Nemá výbušnost jako Froome či Contador, ale jeho rychlost je velmi konzistentní. V nejtěžších kopcích dokáže držet tempo. Minulý rok při Tour útočil na druhé místo, až v posledních etapách boj o stupně vítězů prohrál a skončil celkově šestý. Rozhodně není bláznovstvím očekávat od něj další skvělé představení, jímž bude nejlepší ohrožovat.
Alejandro Valverde, Španělsko, Movistar, 34 let
Prožívá skvělou sezónu. Zářil při jarních klasikách. Byl druhý při Lutych-Bastoň-Lutych, ovládl Valonský šíp. Minulý rok však jeho naděje při Tour zemřely už druhý den po příjezdu do hor. Ukázalo se, že jeho týmový kolega Quintana je silnější. Letos však Kolumbijec upnul pozornost k Giru a Vueltě, tudíž Valverde budou mít plnou týmovou podporu. Pokud se mu vyhnout pády, nepochybně žhavý adept na stupně vítězů.
Rui Costa, Portugalsko, Lampre, 27 let
Úřadující mistr světa a vítěz dvou etap z minulého ročníku Tour de France. Vyhrál poslední tři ročníky závodu Kolem Švýcarska a zdá se, že jeho forma graduje. Minulý rok byl členem sestavy Movistar, ale letos si bude užívat podpory týmu Lampre, kde pojede jako lídr. Zvládne takový tlak po dobu tří týdnů?
Pierre Rolland, Francie, Europcar, 27 let
Velká francouzská naděje. V minulosti se při Tour de France dvakrát vměstnal mezi deset nejlepších, dvakrát dokonce vyhrál etapu a v roce 2011 vybojoval bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka. Nyní je na čase, aby ukázal, zda má schopnosti rvát se o stupně vítězů.
Andrew Talansky, USA, Garmin Sharp, 25 let
Vítěz generálky Criterium du Dauphiné, kde za svými zády nechal Contadora i Frooma. V minulosti jel pouze třikrát Grand Tours. Dvakrát Vueltu, jednou Tour de France, kde minulý rok skončil desátý. U amerických novinářů si vysloužil pro svoji houževnatost přezdívku Pit Bull, ale musí ji potvrdit při tři týdny trvající dřině.
Jurgen van den Broeck, Belgie, Lotto Belisol, 31 let,
Belgický borec skončil třetí v generálce, jímž bylo Criterium du Dauphiné, kde porazil Nibaliho i Frooma. V minulosti byl dvakrát při Tour čtvrtý, jenže také dvakrát nejslavnější závod světa nedokončil. I přes skvělé vyhlídky jej opakovaně sráží problémy s pády, což je jeho největší bolest.

Reklama

Související témata: