Hlavní obsah

Střelec Lipták vyhrál v Pekingu při Světovém poháru soutěž v trapu

Peking

Český reprezentant Jiří Lipták vyhrál na Světovém poháru v Pekingu střelbu na trap, když ve finále porazil Rusa Alexeje Alipova 15:14. Druhý sportovní střelec David Kostelecký skončil v Číně, kde mimochodem, vybojoval zlatou olympijskou medaili, čtvrtý.

Foto: Karel Felt, Právo

Jiří Lipták "ochutnává" medaili za triumf v Pekingu.

Článek

Dvaatřicetiletý brněnský střelec Lipták si připsal životní úspěch. Předloni se stal vicemistrem Evropy, v roce 2010 vybojoval bronz na mistrovství světa, ale ve Světovém poháru se na stupně vítězů prosadil poprvé.

Alipov, olympijský vítěz z roku 2004 z Atén, minul v kvalifikaci jen jediný ze 125 terčů, zato Lipták se musel do semifinále probojovat až v rozstřelu. V semifinále se oba trefili čtrnáctkrát, finále pak rozhodla Rusova chyba při předposledním výstřelu.

Kostelecký, jenž v Pekingu před šesti lety získal olympijské zlato, byl v kvalifikaci i v šestičlenném semifinále čtvrtý. V duelu o bronz prohrál s Italem Danielem Rescou 13:15.

Lipták navázal na červnový úspěch Jana Sychry, který na SP v Mnichově vyhrál střelbu na skeet.

Světový pohár ve sportovní střelbě v Pekingu:
Muži:
Vzduchová pistole: 1. Čin Čong-o (Kor.) 200,6, 2. Dikec (Tur.) 200,3, 3. Pchu Čchi-feng (Čína), ...v kvalifikaci 18. Dubový (ČR).
Trap - finále: Lipták (ČR) - Alipov (Rus.) 15:14, o 3. místo: Resca (It.) - Kostelecký 15:13, ...v kvalifikaci 31. Štěpán (oba ČR).

Reklama