Hlavní obsah

Rychlopalník Strnad chce po bronzu z Pekingu zlato z Granady a účast v Riu

Praha

Koncem týdne vybojoval devětatřicetiletý rychlopalník Martin Strnad z plzeňského Rapidu bronz na Světovém poháru v Pekingu. V první polovině září se v Granadě střílí mistrovství světa, na němž se budou rozdělovat i první účastnická místa pro olympiádu v Riu. Ze Španělska by si chtěl přivézt obojí - medaili i letenku do Brazílie.

Foto: Karel Felt, Právo

Martin Strnad.

Článek

Strnad se netají tím, že má raději střelnice, kde je chládek. V Pekingu ale zažil prádelnu.

„Hrozné horko a vlhko, jen nám tolik nefoukal vítr. Ale závod byl hodně těžký. Mně naštěstí tahle střelnice sedí, takže se mi střílelo dobře, i když vedro nemusím. Těch 589 bodů ze základního závodu dávalo záruku postupu do elitní šestky. Začátek vyřazovacích bojů byl dobrý. Bohužel jsem pak doplatil na rozstřely borců před mými rozhodujícími položkami. Trochu jsem vypadl z rytmu a pokazil závěr. Sám jsem pak musel do rozstřelu a skončil třetí. I když ani to není na Světovém poháru špatné umístění," ohlédl se za čínskou misí po úterním návratu domů.

Dvě mouchy jednou ranou

Jenže světový šampionát je za dva měsíce. Z pohledu udržení formy to je hodně daleko. „Doufám, že mi vydrží. Teď si jedu vyčistit hlavu na dovolenou, do přírody, k rybníku, ale už koncem července máme domácí pohár, soustředění a budu především ladit na šampionát," nabídl svůj nejbližší program Strnad.

V Granadě rozhodně chladnou střelnici nenajde. Přesto neztrácí optimismus. „Tahle mi docela vyhovuje, i když budu bojovat i s vedrem, ale povedly se mi na ní i velmi kvalitní výsledky. Rád bych zopakoval ten z Pekingu, i když by to chtělo ještě o stupínek výš," pravil šibalsky a hned vysvětlil proč:

„V Granadě budou poprvé k dispozici dvě účastnická místa pro olympijské Rio. Získají je první dva ze stupňů vítězů. Moc hezký by byl sice i bronz ze světového šampionátu, ale přivést si medaili a zajistit účast na olympiádě v jednom závodě, by bylo ještě lepší. Trefil bych, jak se říká, dvě mouchy jednou ranou. Měl bych klid na ty další."

Reklama