Hlavní obsah

Trčalův výstup na Everest prý nebyl načerno

PRAHA

V poslední době hodně diskutovaný výstup Pavla Trčaly na Mount Everest prý nebyl bez povolení. Podle šéfa česko-ukrajinské expedice - jejímž členem byl i Trčala - Josefa Kubíčka měla výprava od čínských úřadů povolení k výstupu pro čtyři horolezce. A protože na vrchol vystoupili jen tři, měla by čtvrtá povolenka platit pro Trčalu, jenž měl původně pouze pomáhat v základním táboře.

Článek

"Pavel sice původně v plánu neměl na kopec vylézt, ale když dva z našich členů onemocněli, mohl se na základě povolení na kopec podívat," tvrdil na středeční tiskové konferenci Kubíček, jenž svá slova dokazoval faxovou kopií povolení.

Čeští horolezci však opět mají jiný názor. "Na tomto povolení nejsou jména, ale k tomu je přiložen jmenovitý seznam, který musí každá organizující agentura doložit. Takže lže," ohradila se horolezkyně Soňa Boštíková, členka výkonného výboru českého svazu. "Nevěřím mu vůbec nic," řekla bez rozpaků.

"Já jsem naprostý amatér, vůbec jsem nevěděl, jak se to dělá, jaká jsou pravidla," omlouval se dnes Trčala a tvrdil, že nechtěl celou záležitost medializovat.

Martin Minařík se tomu vysmál. "Již v Himálajích, ještě než se vydal nahoru, jsem mu situaci s povolením vysvětloval," řekl Minařík, jediný český očitý svědek kontroverzních událostí. "Takže nechápu, proč si po návratu sypal popel na hlavu. Celému národu se omluví, že to bylo načerno, a pak řekne, že to bylo v pořádku," upozornil Minařík na Trčalovy omluvy po příjezdu a tvrzení, že své povolení doplatí.

Ostatní horolezci by neměli mít potíže

Trčala se brání a stále tvrdí, že na vrcholu byl, třebaže mu drtivá většina českých horolezců nevěří. "Splnil jsem si tam klukovský sen a nepotřebuji nikomu nic dokazovat," prohlásil. Přesto se dnes vytáhl s potvrzujícími zprávami od Scotta Wazmyho, který ho měl na vrcholu fotit, či od Andreje Selivanova, jenž mu měl potvrdit zaplacení odměn šerpům, kteří mu pomáhali dolů. Tam se Trčala i přes výškovou nemoc a sněžnou slepotu zčásti dostal na lyžích.

"Dokonce jsem přes čínskou ambasádu získal vyjádření Čínského horolezeckého svazu, v němž Číňané přislíbili, že případ neohrozí udělování povolení a dobré vztahy s českými horolezci," tvrdil Trčala a četl z počítače. Všechna jím předložená vyjádření nicméně nebyla autentická, jednalo se o nepodepsané textové dokumenty, pod nimiž byly jen adresy elektronické pošty.

Český ekonom žijící ve Washingtonu měl na nejvyšší horu světa vylézt s pomocí vypůjčeného kyslíku 30. května. Skutečnost, že tam byl podle svých původních tvrzení bez povolení čínských úřadů další horolezce rozčílil a mnozí navíc jeho výstup podle předložených fotografií z vrcholu zpochybnili. Trčalův počin také odsoudilo vedení Českého horolezeckého svazu.

Reklama

Související témata: