Hlavní obsah

Ve vodě plavou mrtví psi i gauče. Fotbalový šampionát ale vrátil Riu důvěru

Praha

V úterý začíná brazilské Rio odpočítávat dva roky do startu olympijských her. A se značnou úlevou. Kritických hlasů požadujících přesun sportovního svátku totiž za poslední měsíce značně ubylo.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

První testy na olympijských tratích v Guanabara Bay v Riu de Janeiro absolvovali závodníci ve windsurfingu.

Článek

Důvod je jasný, fotbalový světový šampionát se obešel bez vážnějších excesů, problémy s organizací výrazně nepřevyšovaly standard obvyklý u takto velkých akcí.

Zdaleka to neznamená, že by Brazilci měli vyhráno, stále jsou s výstavbou sportovišť značně pozadu, ale tvrdá kritika podle pozorovatelů pomohla zvýšit tempo příprav. „Ty pochyby vnímám jako povinný kolorit, Rio obstojí,“ je přesvědčen generální sekretář Českého olympijského výboru (ČOV) Petr Graclík.

V Riu už byl za ČOV František Dvořák, jenž šéfoval české misi na řadě olympiád. „Ujišťovali nás, že hry připraví, ale do konce mistrovství světa ve fotbale jsou pro ně číslem dvě. Mají motto Hry vášně a transformace. Také to na nás působilo jako hodně spontánní akce,“ říká.

Vzdálené stadióny

„Soutěžit se bude ve čtyřech poměrně vzdálených oblastech, z bezpečnostních důvodů chtějí, aby sportovci bydleli v hlavní vesnici. Ale třeba Maracaná je od ní vzdálena 36 kilometrů, atleti to budou mít také daleko, takže se nějaké alternativy bydlení asi budou muset najít,“ očekává Dvořák.

Na hlavním olympijském parku se teď pracuje 24 hodin denně, s dvouletým zpožděním konečně začala i výstavba sportovního komplexu Deodoro, kde se během her má uskutečnit jedenáct sportů. Kvůli problémům se střechou je stále zavřený stadión Joaa Havelange, kde se budou konat atletické soutěže, golfový areál má také zatím daleko k ideálu.

V Riu už se konají i první testovací závody, jachtaři dorazili otestovat zátoku Guanabara, která se stala předmětem kritiky kvůli své znečistěnosti.

Jachtaři se štítí špinavé vody

Vloni v listopadu byla zveřejněna zpráva, podle níž znečištění vody výkaly v zátoce 78krát převyšuje hranici povolenou v Brazílii, a řada jachtařů vyslovila přání, aby se z testovacích závodů nevrátila s nějakou nákazou.

Podle organizátorů se sice situace zlepšuje, ale závodníci už hlásili, že už ve vodě zahlédli plavající gauč, dveře či mrtvolu psa…

Některé týmy si přivezly vlastní přístroje k měření znečištění. „Neobjevily jsme nic, co bychom nevěděli. Voda je kontaminovaná zejména množstvím splašků, ale není to nic, co by naše závodníky ohrožovalo nebo nám znemožňovalo trénovat,“ prohlásil vrchní ředitel amerického jachtařského svazu Josh Adams.

Reklama

Související témata: