Hlavní obsah

Pro medailisty 20 000 měsíčně. Neumannová a Kejval hájí uzákonění renty olympionikům

Praha

Vše je zatím ve stádiu časných úvah. Myšlenka na rentu pro bývalé úspěšné sportovce ale přece jen zase dostává konkrétnější obrysy. Pravidelný příspěvek k důchodu by pomáhal olympijským medailistům, kteří se v pokročilém věku mnohdy dostávají do svízelné situace. Počítá se s ním v novém zákoně o podpoře sportu. Jeho věcný návrh vzniká, po diskusi ve sportovním prostředí by ho ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mělo na podzim předložit vládě, konečnou podobu by měl zákon získat v průběhu příštího roku. Obdobný návrh byl před sedmi lety rázně smeten tehdejší sněmovnou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Neumannová.

Článek

Na renty se teď předběžně počítá s částkou 20 000 korun měsíčně. "Je to pro generaci, která neměla možnost se během své sportovní kariéry zajistit na budoucnost," hájila návrh na úterní veřejné rozpravě olympijská šampiónka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, členka komise sportovců Českého olympijského výboru (ČOV).

Podle předsedy ČOV Jiřího Kejvala by se roční náklady na vyplácení rent měly pohybovat kolem 20 až 25 miliónů korun. "Jedná se především o gesto, určité poděkování. V dobách, kdy český stát v zahraničí, především na západě, nebyl příliš pozitivně vnímán, tak čeští sportovci drželi prapor," řekl k této myšlence Kejval.

Ve hře je i projekt "druhá kariéra"

Pokusy o zavedení renty se objevily už v minulosti, ale neuspěly. Finanční podporu někdejším reprezentantům ale poskytují například v Polsku nebo v Rumunsku a aktuálně se zavedení této renty řeší rovněž na Slovensku, uvedla Neumannová.

Ale zákon se netýká jen rent. Měl by v něm být zakotven také systém, který vrcholovým sportovcům na konci kariéry usnadní přechod do běžného života. Projekt na podporu "druhé kariéry" už má ČOV zpracovaný a podle Neumannové by jím od září v rámci pilotní studie mělo procházet zhruba deset sportovců. Vrcholoví sportovci by měli získat podporu při vzdělávání, ale také pomoc při uplatnění na pracovním trhu.

Kejval poukázal na to, že ve chvíli, kdy odcházejí do sportovního důchodu, chybí někdejším reprezentantům ve srovnání s jejich vrstevníky zhruba deset let praxe. "Jsou to talentovaní jedinci, kteří mají určitě společnosti co dát, a jejich život nekončí v pětatřiceti, když skončí s vrcholovým sportem. Chtěli bychom jim umožnit, aby se co nejrychleji dostali do běžného života a byli plnohodnotní svým vrstevníkům," řekl šéf českého olympismu.

Při přípravě projektů, kterou má na starosti Neumannová, se ČOV nechává inspirovat také v zahraničí. "Skvělé příklady jsou z Finska a Anglie, těch možností je spousta. Sportovců, které bychom takto chtěli uplatnit, nejsou stovky, ale v zásadě desítky ročně, takže ta absorpce na trhu práce určitě existuje," doplnil Kejval.

Nový zákon by se však měl věnovat podpoře sportu komplexně. V první řadě by měl stanovit jasná pravidla pro jeho financování včetně podpory velkých sportovních akcí na českém území.

Zákonem ošetří i dobrovolníky

Měl by také definovat sport jako veřejně prospěšnou aktivitu a spojit ho s podporou zdravého životního stylu. Zdravotní pojišťovny by měly povinně zřizovat fond prevence, který je v současné době dobrovolný, a prostředky z něj věnovat na podporu sportu. Ministr školství Marcel Chládek zopakoval návrh na zavedení třetí hodiny tělocviku do škol.

Zákon by měl rovněž ošetřit problematiku dopingu, jehož pravidla se řídí mezinárodním kodexem Světové antidopingové agentury WADA, a boj proti násilí na stadiónech a ovlivňování sportovních utkání především v souvislosti se sázkami. Nově by měla být stanovena pravidla pro dobrovolnictví, protože pomocníci z nejširší veřejnosti se podílejí nejen na organizaci sportovních akcí, ale především pracují v klubech jako trenéři dětí a mládeže.

Vzhledem k tomu, že současný zákon vznikl v roce 2001, bude muset nová úprava reagovat rovněž na změny, k nimž od té doby došlo. Jedná se především o vstup České republiky do Evropské unie a vznik krajů.

Měli by úspěšní olympionici dostávat rentu?
Ano, ale 20 000 měsíčně je málo
1,4 %
Ano. A navrhovaných 20 000 je přiměřená odměna
11,3 %
Ano, ale 20 000 měsíčně je moc
3,8 %
Ano, i když vůči ostatním to je nefér a rentu pak bude chtít kdekdo
1 %
Ano, ale jen do určité výše podle důchodu
3,3 %
Ne. Je to nesystémové, zvýhodní to skupinu obyvatel
16,8 %
Ne. Když sportovali, nic jim nebránilo myslet i na budoucnost
62,4 %
Celkem hlasovalo 22306 čtenářů.

Reklama