Hlavní obsah

Držitel Koruny Himálaje je doma. V Praze vítalo Jaroše na dvě stě lidí

S dvouhodinovým zpožděním se ve čtvrtek večer vrátila výprava českých horolezců z úspěšného pokusu vylézt na vrchol K2, která jako jediná ze čtrnácti osmitisícovek chyběla Radku Jarošovi k dokončení projektu Koruny Himálaje. Na jejich přestupu v Istanbulu totiž zastavila letecký provoz bouřka a déšť.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český horolezec Radek Jaroš (druhý zprava) přiletěl ve čtvrtek do Prahy z Himálaje, kde úspěšně zdolal vrchol K2. Na snímku jsou spolulezci Jan Trávníček (vpravo) a Petr Mašek (třetí zprava).

Článek

"Příroda ukázala, kdo je tady vládcem," komentoval to po příletu Jaroš, který zdolal všechny osmitisícovky bez kyslíku jako první Čech a jako patnáctý člověk na světě.

V příletové hale letiště Václava Havla na něj čekalo několik televizních štábů a na dvě stovky fanoušků. "Vítáme Krále Himálaje", stálo na obřím transparentu, v davu vlála i vlajka Nového Města na Moravě, odkud Jaroš pochází. Všem fanouškům se podávalo šampaňské, členové úspěšné výpravy Jaroš, Jan Trávníček, který se rovněž dostal na vrchol, a Petr Mašek si připili plzeňským pivem.

Oficiální oslavy zatím neproběhly, všichni se chystají na večer. "Už mi to konečně dochází, když vidím ty lidi, protože tam jsem si to kvůli únavě moc neužil, ale tady to bude určitě dneska lepší, uvidíme večer," usmíval se už odpočinutý Jaroš.

Expedice na K2 byla nejspíš jeho poslední do vysokých hor. "Nikdy neříkej nikdy, ale prožil jsem tam dvacet let a nyní nemám žádný velký důvod se tam vracet," prohlásil.

Reklama