Hlavní obsah

Výborný začátek! Plavci Micka, Závadová postoupili na mistrovství Evropy do finále

Berlín

Parádně začal pro české plavce první den bazénových soutěží na berlínském mistrovství Evropy. Hned úvodní disciplíny totiž přinesly finálové postupy. Devatenáctiletý Jan Micka postoupil pátým časem do večerního boje o medaili na 400 metrů volný způsob. O cenný kov zabojuje i Barbora Závadová, která postoupila do finále polohového závodu na 400 metrů. Roli favoritky zvládla Simona Baumrtová. Do semifinále dvoustovky pronikla časem 2:11,88.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Micka zvládl rozplavbu za 3:49,10 a bezpečně se kvalifikoval mezi osmičku finalistů. Zůstal jen 78 setin za svým českým rekordem, který vytvořil loni na juniorské MS v Dubaji a bral tam za něj cenný kov. V berlínských rozplavbách nejrychlejší Brit Milne byl jen o necelé půl vteřiny lepší než Micka.

Český talent, který během jara prodělal chronické záněty v rameni i operaci kolena, k tomu ho opakovaně potrápil zánět dutin, si přitom po všech těch problémech při evropském šampionátu do bazénu téměř netroufal.

„Vracel jsem se k tréninku s obavou, že se nevytáhnu na patřičnou výkonnost," přiznává. Až docela povedený domácí šampionát a hlavně výborné časy na soustředění ve Slovinsku ho přesvědčily, že se forma vrací. „Když drží zdraví, tak jsem si řekl, že musím zatnout zuby a pořádně makat," uvažuje trojnásobný medailista z loňského mistrovství světa juniorů.

Baumrtová o finále poplave večer

Na finále se těší i Závadová, když v rozplavbě předvedla třetí nejlepší výkon (4:38,82) a to z ní dělá jednu z adeptek na medaili.

Boj o finále čeká dnes večer i největší trumf mezi 24 českými reprezentanty. Znakařka Simona Baumrtová se představí na prvních ze svých tří tratí, podle výsledků z rozplaveb na dvoustovce může aspirovat na místo ve finálové osmičce.

Reklama