Hlavní obsah

Krpálek používá ruku jako pirát. Člověk se pořád učí, ví judista

Praha

Není zcela fit, ale na to už je judista Lukáš Krpálek zvyklý. Vždyť v dubnu po problémech s ramenem vyhrál mistrovství Evropy jen s minimem tréninku. Příští týden ho v Čeljabinsku čeká světový šampionát a aktuální největší komplikací je vykloubený prst.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Kdy jste si prst poranil?

Na soustředění v Japonsku, jsou to asi tři týdny. Chodím i k léčiteli, snad budu v pohodě, a když se prst zalepí, zápasy zvládnu.

Jak se zranění léčí?

Dostávám zábaly, protože jsem měl prst hodně oteklý, nemohl jsem ho narovnat ani pokrčit. Nic jiného s tím ani dělat nejde, moc času na uzdravení není, když musím trénovat.

Na mistrovství světa jste získal už dvakrát bronz. Bral byste ho i letos?

Pro mě by byla každá medaile úžasná. Když jsem nebyl ve špičce, do každého souboje proti těm nejlepším jsem dal sto procent, tak vím, jak po mně teď všichni půjdou. Ale začíná olympijská kvalifikace, každá výhra bude cenná.

Cítíte na sobě, že očekávání s přibývajícími úspěchy rostou?

Teď se prosadit je o dost těžší než na prvním mistrovství světa, kdy jsem v Paříži získal bronz. Soupeři jsou na mě lépe připraveni, znají můj styl. Je to teď jiné.

Dá se v judu vymyslet něco nového, čím soupeře překvapíte?

Čím víc znám chvatů, tím lépe můžu soupeře překvapit. Mně se teď daří páky, ale když chce být člověk nejlepší, musí se pořád učit něco nového.

Reprezentační trenér Lacina říkal, že při zranění prstu jste měl ruku tak trochu jak pirátský hák, a tím vymýšlel úplně nové chvaty.

Je pravda, že se z toho dobře přechází na páky, a věci, které jinak nedělám, se mi docela dařily. Když člověka něco bolí, snaží se tomu ulevit a vymýšlí něco jiného. Snad jsem na něco přišel, jen nevím, jestli se to dá použít i proti světové špičce.

Reklama

Související témata: