Hlavní obsah

Tělo jako houba. Ježka k drastickému shazování povzbudila i manželka

Michal OsobaPrávo

Před dvěma lety si v olympijském Londýně před turnajem stoupl na váhu, ta ukázala hodnotu pod potřebných 73 kilogramů a Jaromír Ježek si oddychl: „Tak, a už nikdy nebudu shazovat.“ Věřil, že získá medailí a bude moct s vrcholovým judem skončit.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Judista Jaromír Ježek před odjezdem na mistrovství světa v Čeljabinsku.

Článek

To se nepovedlo, Ježek skončil devátý, a tak si chtěl prodloužit kariéru ve vyšší kategorii do 81 kg, aby se vyhnul úmornému shazování kil před soutěží. Jenže nyní je na mistrovství světa v Čeljabinsku a před úterním oficiálním vážením se snaží shodit každé deko pod 73 kg.

Už třikrát si odskočil do vyšší hmotnostní kategorie, ale vždy se vrátil zpět. Teď už s výhledem na olympiádu v Riu prý definitivně. „Věkem ještě starý nejsem, ale sportovně už ano,“ přiznává sedmadvacetiletý judista.

Naposledy se zmáčkne

„Už po ránu cítím každý pohyb, měl jsem náběh na DNU… Proto jsem dva roky zkoušel jednaosmdesátku, aby si tělo odpočinulo od drastického shazování. Teď jsem se rozhodl naposledy zmáčknout a snad se podaří něco pořádného,“ věří svěřenec Zdeňka Kasíka, jehož největším úspěchem je evropský bronz z roku 2011.

Ve vyšší hmotnostní kategorii si odpočinul, ale očekávané výsledky nepřišly. „Vrcholový závodník do své váhy shazuje pět šest kilo. Takže ti kluci měli normálně třeba 88 kilo, já 83,“ vypráví rodák z Hradce Králové. Na vyšší váhu by se nedostal. „Jsem jinak stavěný,“ říká.

A tak se po dlouhém přemýšlení rozhodl pro návrat o kategorii níž. „Vím, co se svým tělem umím, to je má výhoda, že umím shodit drastická kila dolů a podat výkon. V jednaosmdesátce jsem toho nikdy moc nepředvedl, v třiasedmdesátce se mi dařilo,“ popisuje pomyslné misky vah.

Pomohla změna pravidel

I od manželky se mu dostalo podpory. „I když během toho shazování se mnou není řeč, říkala, že bude ráda, když konečně budu zase vyhrávat,“ usmívá se Ježek.

Vhod mu přišla i změna pravidel. Vážení probíhá už večer před závodem, druhý den se koná jen převážení čtyř vybraných závodníků, povolený je pětiprocentní nárůst hmotnosti.

A pro judisty není problém do rána přibrat přes pět kilo. „Hned na prvním turnaji v Maďarsku mě vybrali a já ráno měl 78,5 kilo, povoleno bylo 76,7. Tak jsem se zase navlíknul a šel běhat. Tělo prostě beru jako houbu, kterou vymáčknu a zase napustím,“ popisuje svůj boj s váhou.

MS v judu v Čeljabinsku (Rusko):
Muži - do 66 kg:
1. Ebinuma (Jap.)
2. Puljajev
3. Chan-Magomedov (oba Rus.) a Zantaraja (Ukr.).
Ženy - do 52 kg:
1. Kelmendiová (Kosovo)
2. Chituová (Rum.)
3. Kuzjutinová (Rus.) a Mirandaová (Braz.)

Reklama