Hlavní obsah

Olympijský vítěz Svoboda se po patnácti měsících vrátil do závodů a s Kufem málem získal medaili z MS

Varšava

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda se po patnácti měsících vrátil k závodům a na mistrovství světa hned sahal po medaili. Ve štafetě s Janem Kufem skončil na čtvrtém místě, před závěrečnou disciplínou se přitom Češi ještě dělili o druhou pozici a na první jim chyběly pouhé dva body.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pětibojař David Svoboda během tréninku před odjezdem na MS do Varšavy.

Článek

"Cítím se skvěle. Ačkoli jsme byli čtvrtí, což je vždycky trochu smutné, nemohl jsem závodit lépe, odevzdal jsem maximum a s výkonem jsem naprosto spokojený. Kdyby to bývalo nakonec cinklo a byla to medaile, bylo by to brutálně hustý. Je to super," uvedl devětadvacetiletý Svoboda v tiskové zprávě.

Zvítězili Francouzi Valentin Belaud a Valentin Prades, stříbro získala dvojice z Běloruska a bronz Korejci. Za těmi čeští reprezentanti v konečném součtu zaostali o 21 bodů.

"David je zpátky a to je dobře. Pro všechny ostatní to musí být varování, že v momentě, kdy bude zdravý a standardně připravený, měli by se ho bát," řekl reprezentační trenér Jakub Kučera. "Kluci byli blízko medaili, ale chybělo pár věcí - některé jsme vůbec nemohli ovlivnit a střelba nebyla taková, jakou jsem čekal. Honza dostal štafetu na čtvrtém místě, byť kousíček od medaile, risknul to a střílel trochu rychleji, než měl," dodal.

Po triumfu na olympiádě v Londýně trápily Svobodu chronické problémy s levou nohou, naposledy závodil loni v červnu ve finále Světového poháru v Moskvě. Kvůli zranění omezoval především běžeckou přípravu a nemohl ani ideálně šermovat.

Na MS ve Varšavě by se Svoboda ještě mohl objevit v závěrečné smíšené štafetě. "Kdybych se cítil jako dneska, mohl bych do toho jít. Tělo v průběhu závodu drželo. Uvidím zítra a pozítří, jak se na mně závod podepsal. Snad jsem tělu nedal moc na zadek," řekl Svoboda. V individuální soutěži se spolu s Kufem představí mistr světa z roku 2002 Michal Sedlecký a junioři Martin Bilko s Ondřejem Svěchotou.

Dvoučlenná štafeta mužů se na světovém šampionátu uskutečnila poprvé od roku 2009, kdy se mistry světa stali Svoboda s Ondřejem Polívkou.

Mistrovství světa v moderním pětiboji ve Varšavě:
Muži - štafeta:
1. Belaud, Prades (Fr.) 1578 b.
2. Pinčuk, Žuravlev (Běl.) 1576
3. Hwang U-čin, I U-čin (Kor.) 1571
4. Kuf, Svoboda (ČR) 1550

Reklama

Související témata: