Hlavní obsah

Dvě největší sportovní organizace se už nesoudí a spojily síly

Praha

Představitelé České unie sportu (ČUS) a Sdružení sportovních svazů České republiky (SSČR) podepsali dnes memorandum o vzájemné spolupráci a definitivně tak stvrdili smír, který obě organizace uzavřely během léta. ČUS se na základě mimosoudního vyrovnání zavázala svému partnerovi zaplatit 75 miliónů korun z neuhrazeného výtěžku zkrachovalé společnosti Sazka.

Foto: Profimedia.cz

Předseda ČUS Miroslav Jansta

Článek

ČUS, nástupce někdejšího Českého svazu tělesné výchovy, má v 74 sportovních svazech 1,3 miliónu členů a zastřešuje většinu olympijských sportů. SSČR, dřívější Svazarm, má v sedmnácti svazech 630.000 členů a mezi nimi jsou například biatlonisté.

Po krachu Sazky SSČR zažaloval ČSTV o více než 150 miliónů korun jako ušlý příjem z loterijní společnosti. V roce 2004 se totiž ČSTV zavázal uhradit ze svých zdrojů to, co nebude schopna zaplatit Sazka kvůli dluhům za výstavbu haly ve Vysočanech.

V únoru 2013 soud žalobě vyhověl v plném rozsahu. Proti tomuto rozhodnutí podala ČUS odvolání, o němž dosud nebylo rozhodnuto. Nyní se obě strany dohodly na mimosoudním vyrovnání a přistoupily na polovinu částky. Tu ČUS zaplatí v několika splátkách.

Zvítězil zdravý rozum, oddychl si Jansta

"Reálně hrozilo, že soudní jednání se povlečou bezvýsledně ještě další roky. Nakonec zvítězil na obou stranách zdravý rozum," uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda ČUS Miroslav Jansta. Šéf SSČR Zdeněk Ertl souhlasil. "Také my se už nechceme vracet do minulosti, mnohem důležitější je ve snaze o lepší podmínky českého sportu spojit síly," prohlásil.

Zároveň s ukončením sporu bude navázána užší spolupráce mezi oběma organizacemi, například v oblasti administrativní, organizační, technické či metodické, ale také v koordinovaném přístupu při jednání s orgány veřejné správy při získávání finančních prostředků. Krajská centra sportu ČUS budou nově poskytovat služby také organizacím a členům Sdružení.

"Memorandum je milníkem českého sportu. Dvě největší organizace v zemi odhodily vzájemnou rivalitu, vyřešily dlouholetý soudní spor a rozhodly se pro společný postup při rozvoji sportu. V poslední době často slyšíme, že český sport volá po sjednocení. Toto je konkrétní případ," řekl Jansta.

"Jsem přesvědčen, že tato dohoda nezůstane jen na papíře, ale že brzy přinese konkrétní výsledky. Společné úsilí při jednáních s orgány veřejné správy posílí ekonomické fungování obou organizací. Také společné využití servisních center na regionální úrovni bude efektivnější," doplnil Ertl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články