Hlavní obsah

Byl jsem v extázi. Poslední kolo mi přišlo, že letím, zářil pětibojař Kuf

Michal OsobaPrávo

V patnácti letech ho spolužák zlákal k modernímu pětiboji. „Říkal, že je tam zábava, hrají fotbal a občas chodí střílet,“ vzpomíná 23letý Jan Kuf. Tradiční olympijský sport ho nadchl, začal mu věnovat veškerý volný čas a včera přiletěl z Varšavy s bronzem z mistrovství světa.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Moderní pětibojař Jan Kuf pózuje s bronzovou medailí z mistrovství světa ve Varšavě.

Článek
Fotogalerie

Na medailové pozici jste byl už před závěrečným během se střelbou. Bylo těžké vytěsnit z hlavy myšlenky na stupně vítězů?

Jasně, že mi to párkrát naskočilo, ale snažil jsem se si ty myšlenky zakazovat a zbytečně se nerozhazovat před střelbou, kde je třeba být koncentrovaný.

To se vám podařilo, jak jste si pak užíval poslední metry závodu?

Vybíhal jsem asi padesát metrů za Maďarem, který byl třetí, po stovce jsem ho doběhl a pak zbývalo 700 metrů. Všude byli kamarádi i z jiných zemí, pořád na mě řvali a hnali mě dopředu. Byl jsem úplně v extázi, poslední kolo mi přišlo, že letím.

Individuálního závodu se neúčastnil olympijský vítěz David Svoboda. Mohl vám při soutěži aspoň radit?

My spolu byli na pokoji celý týden, hodně jsme se bavili. Je hrozně v klidu. Je vidět, že to má v hlavě srovnané. Nedával mi nějaké extra rady, spíš mě uklidňoval, ať dělám, co umím.

Na druhou stranu na dvě místa pro olympiádu v Riu bude pěkná tlačenice.

Na příští rok se moc těším, bude ještě zajímavější, na olympiádu se půjde přímo kvalifikovat z mistrovství Evropy i světa. Pro mě je skvělé trénovat s Davidem, Ondrou Polívkou nebo Michalem Sedleckým, který byl také mistrem světa. Je vidět, že to jsou profesionálové, kteří si jdou za tím, co chtějí.

Váš tatínek se také věnoval pětiboji. Je teď rád, že jdete v jeho šlépějích?

Myslím, že určitě. Nikdy mě do toho netlačil, ale třeba mě se sestrami bral na vyjížďky na koni. Táta se byl podívat i teď ve Varšavě, měl radost a já byl rád, že tam byl se mnou.

Očima Davida Svobody, olympijského vítěze
„Honzova medaile mě vůbec nepřekvapila. Já jsem známý tím, že jsem vždycky optimista, ale s Honzou trénuju, potkáváme se denně, takže bylo vidět, že je hodně našlápnutý. On říká, že s tím úplně nepočítal, což chápu, protože předtím ještě žádnou medaili neměl, ale teď už bude vědět, že když se bude cítit takhle, znamená to, že na medaili má.A že nás je na dvě místa pro olympijské hry v Riu víc kandidátů? Samozřejmě to bude tuhý boj, ale tak to bylo vždycky. Jsme tam tři až čtyři, bývaly doby, kdy nás bylo ještě víc, třeba kolem Atén a Pekingu. Je jasné, že kdo z nás bude chtít na olympiádu, musí patřit do světové špičky. Tak to v českém moderním pětiboji bylo, je a bude.“

Reklama

Související témata: