Hlavní obsah

Střelkyně Mazurová trefila olympijské Rio

Granada/Praha

Střelkyně Nikola Mazurová vybojovala v pátek jako první z českých střelců účastnické místo na olympiádě v Riu de Janeiro 2016. V libovolné malorážce 3x20 ran skončila ve finále šestá. Rozdělovalo se pět míst, ale Italka Petra Zublasingová už jedno získala jako vítězka vzduchové pušky. Každý závodník přitom může vybojovat účastnické místo na OH jen jednou.

Foto: Ivana Roháčková

Nikola Mazurová.

Článek

„Jsem šťastná, to je super! Poprvé jsem měla na závodech v očích slzy, když mi přišli říct, že mám to místo v Riu. V tu chvíli mi přestalo být líto, že nemám medaili,“ říkala spokojeně do telefonu věkem ještě juniorka.

„Nesledovala jsem ostatní závodnice a koncentrovala jsem se na svoje výstřely. Nepřemýšlela jsem ani o tom, že jsem třeba byla v některé fázi závodu blízko medaili. Možná ano, ale osmička v poloze vstoje byla asi tou ránou, která mě o ni připravila. Vždycky si říkáte, že to či ono mohlo být lepší, ale nelituji. Už účast ve finále je obrovským úspěchem a velkou zkušeností,“ dodala Mazurová.

Sýkorová střílela v křeči

Trochu smutku přeci jenom bylo po součtu výsledků družstev. „Nastříleli jsme stejně jako Korejky, v náš neprospěch rozhodla horší závěrečná položka. To zamrzí,“ přiznala Mazurová, ale hned se jí vrátil optimismus.

„Ve finále jsem byla s Adélkou Sýkorovou. Jsme kamarádky, a když jste ve finále s někým blízkým, je to psychická vzpruha. Adélka, stejně jako Martina Francová, umí dobře disciplínu vleže. Mně jde také, takže věřím, že v pondělí na tu medaili můžeme dosáhnout,“ říkala přesvědčivě.

Sýkorová skončila ve finále osmá. „Je to škoda, ale rozhodly dvě špatné rány v disciplíně vstoje. Hlavně ta šestka mě poslala dolů. Necítila jsem se dobře, nemohla jsem najít stabilní polohu, střílela jsem jako v křeči. Pak už jsem věděla, že závod nedopadne, ale koncentrovala jsem se tak, abych ze zbývajících výstřelu získala co nejvíc bodů a nebyla poslední s velkým odstupem,“ přiznala bronzová medailistka z OH v Londýně v této disciplíně.

Reklama