Hlavní obsah

Horolezec Messner už dávno ví, že yetti je medvěd. A teď slaví: Největší úspěch? Že ještě žiju

Praha

Byl prvním horolezcem na světě, který vylezl na všech čtrnáct osmitisícovek, i prvním, kdo zdolal Mount Everest sólo výstupem bez použití kyslíku. Právě dnes slaví německy mluvící Ital Reinhold Messner 70. narozeniny a za největší úspěch považuje skutečnost, že ještě žije.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Horolezec Reinhold Messner

Článek

Do Himálaje se poprvé vydal v roce 1970, kdy sice dobyl Nanga Parbat, jenže při sestupu pohřbila lavina jeho bratra Güntera, což označuje za nejčernější chvíli horolezecké kariéry. Reinhold, považovaný už za mrtvého, se našel po šesti dnech strádání a museli mu amputovat omrzlé prsty na nohou. „Na této expedici jsem poznal velké dimenze života, včetně té poslední, kterou je smrt," vykládá. Trvalo dalších pět let, než se vrátil do hor.

Miloval pak sólo výstupy a proslavil alpský způsob dobývání vrcholů, tedy bez pomoci lan i šerpů a bez kyslíku.

„Můj styl vždy obsahoval obtížnost, kterou je třeba překonat, nebezpečí, jemuž se musím vyhnout, a potom i ohrožení, kdy není nikdo poblíž na záchranu," říká Messner a tvrdí, že kdo vydrží v horách o samotě, vydrží i s ostatními lidmi.

Vrhl se na psaní a zamířil i do politiky

Stal se inspirací pro generace horolezců. Korunu Himálaje, kterou se pyšní jen 15 horolezců na světě a od letoška i Čech Radek Jaroš, zkompletoval Messner za šestnáct let. Pak se vrhl na psaní. V knize Yetti, legenda a skutečnost, která vyšla i česky, tvrdí, že legendární stvoření existuje pouze v představivosti lidí, kteří si jej pletou s himálajským medvědem.

V letech 1999 až 2004 byl poslancem Evropského parlamentu za italské Zelené. „Politika je úplný opak horolezectví. Děláte v ní stále kompromisy, zatímco v horách je rozhodování jen na vás," přiznal. V roce 2009, kdy byl naposledy v Česku, se podruhé v životě oženil a vzal si tehdy 46letou módní návrhářku Sabine Stehleovou, se kterou měl v té době už tři děti.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články