Hlavní obsah

Kozelská vybojovala pro ČR v třídě Laser Radial účast v Riu

Santander

Jachtařka Veronika Kozelská útočí na mistrovství světa ve španělském Santanderu na stupně vítězů. Před finálovou rozjížďkou je druhá a zároveň již zajistila České republice hned při první příležitosti účast v třídě Laser Radial na olympijských hrách v Riu de Janeiro 2016.

Článek

V Santanderu si v ženské třídě Laser Radial vybojovalo postup do Ria devatenáct zemí a Kozelská, která se letos vrátila k závodění po mateřské pauze, byla na postupových příčkách od začátku regaty. Po dvou rozjížďkách soutěž dokonce vedla, pak sice klesla, ale po sedmi jízdách je před čtvrtečním finále druhá.

"Je to fantazie! Teoreticky může bojovat o první místo a nejhůře skončí pátá," napsal ČTK Jakub Kozelský, trenér a manžel české jachtařky. "Závod byl zatím ve velmi nestabilních podmínkách. Začali jsme slabým větrem se silnými proudy a dnes jsme skončili rozjížďkou v extrémně silném větru. Veronika jezdila výborně s minimem chyb a s pomocí trochy toho štěstíčka se skvěle drží celý závod," dodal.

Pokud by stříbro udržela, vybojovala by nejlepší české umístění na světovém šampionátu. Jedinou medaili dosud získala stříbrná olympijská medailistka Lenka Šmídová díky bronzu v třídě Evropa na MS ve Vilamouře v roce 2001. Kozelská byla dosud nejlépe čtvrtá v Perthu 2011.

O olympiádu bojují v Santanderu i další čeští jachtaři - muži v třídách Laser, Finn, windsurfingové RS:X a 49er a ženy v dvouposádkové 470.

Reklama