Hlavní obsah

Fešná kanadská blondýnka se dočká. V bobech budou jezdit smíšené posádky

Přání kanadské blondýny znělo kdysi jako výkřik do tmy. Ale už je to realita. Bobistky mohou na vrcholných akcích nově jezdit ve čtyřčlenné posádce s muži. Oznámila to mezinárodní federace FIBT s tím, že tímto krokem podporuje rovné příležitosti. V závodech čtyřbobů tak dochází k revoluční změně, mix je možný, pravidla podle všeho zatím nijak nestanovují poměr zastoupení obou pohlaví. Ani funkci ženy v posádce.

Foto: Profimedia.cz

Kanaďanky Kaillie Humphriesová (vlevo) a Heather Moyseová se zlatem na olympiádě v Soči. Blonďatá pilotka chce zkusit závodit s muži.

Článek

"Následujeme ducha dnešní doby. Opravdu věříme, že muži a ženy spolu mohou ve čtyřbobech soupeřit," vyjádřil se na stránkách federace její šéf Ivo Ferriani. Ale je otázkou, jestli je tento krok životaschopný.

Zájem o start ve smíšené posádce už projevila jedna z hvězd ženských bobů Kanaďanka Kaillie Humphriesová. Dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa v minulosti opakovaně uvedla, že chce řídit stroj, který s ní budou rozjíždět tři muži. Teď to fešné  blonďaté pilotce ze zámoří je teoreticky umožněno.

V jakých jiných sportech mohou muži a ženy bojovat společně? Třeba v korfbalu, jezdectví, dostizích, motorismu, jachtingu, tenisové smíšené čtyřhře...

A teď tedy v bobech, i přesto, že žena v posádce je svým způsobem handicap. Na startu rozhoduje síla a rychlost více než co jiného. Je to tedy skoro jako by závodili muži a ženy společně ve vzpírání či v běžeckém sprintu.

Ženské čtyřky ukázkově

Těžko očekávat, že by dobrovolně někdo sáhl k takovéto alternativě. Leda by byla do smíšené posádky žena pravidly striktně stanovena. Spíše to ovšem vypadá jako snaha mediálně přitáhnout k celému sportu.

Ženy v ledovém korytě zatím závodí jen ve dvoučlenných posádkách, výhradně odděleně. V této sezóně by měly absolvovat ukázkové soutěže i ženské čtyřboby. I při MS. Tohle vypadá jako schůdnější cesta.

Dokonce se objevují úvahy, že ženy - aby byly zachovány rovné příležitosti - ve čtyřkách budou závodit i na olympiádě. Pro rok 2018 se to asi nestihne, ale na další olympiádě o čtyři roky později už by to mělo být reálné.

Ujmou se závody smíšených posádek čtyřbobů?
Ano, najde se dost žen, které to s muži zvládnou. Bude to atraktivní
59,1 %
Ano, ale žena v bobu bude výjimkou. Zůstane jen u teoretické možnosti
14,3 %
Ano, pravidla časem stanoví do každé posádky jednu ženu
3,2 %
Ne, nikdo nebude mít zájem oslabit posádku
20,2 %
Ne, ani ženám se to nakonec nebude líbit
3,2 %
Celkem hlasovalo 589 čtenářů.

Reklama

Související témata: