Hlavní obsah

Stolní tenistky porazily Turecko a udržely se v elitní divizi

Lisabon

České stolní tenistky porazily na mistrovství Evropy družstev v Lisabonu v úvodním utkání skupiny o 9.-16. místo Turecko 3:1. Bronzové medailistky z minulého kontinentálního šampionátu se díky tomu udržely v elitní divizi ME a zajistily si start na premiérových Evropských hrách v Baku 2015. Muži tak úspěšní nebyli, po prohře 1:3 s Řeckem budou ještě o udržení bojovat.

Foto: www.ittf.com

Renata Štrbíková.

Článek

Češky nastupovaly do duelu s Tureckem po čtvrtečním zklamání, kdy je o postup ze základní skupiny do čtvrtfinále připravilo pouze horší skóre ze vzájemných duelů.

Týmová jednička Iveta Vacenovská sice na úvod podlehla 1:3 nejlepší turecké reprezentace Melek Huové, další duely však Renata Štrbíková, Kateřina Pěnkavová a znovu Vancenovská ovládly bez ztráty setu. Dalším soupeřem svěřenkyň trenéra Petra Krpce bude domácí Portugalsko.

Čeští muži prohráli po třech neúspěších v základní skupině i čtvrtý zápas v Lisabonu. Utkání proti loňským finalistům Řekům přitom dobře rozehrál Lubomír Jančařík, jenž porazil Kalinikose Kreangu. Jančařík vyhrál první set a ve druhém měl za stavu 11:10 setbol, když jeho soupeř při výměně podklouzl, zranil se a musel vzdát.

Dmitrij Prokopcov, Tomáš Tregler a Tomáš Konečný však další bod nepřidali a Češi prohráli 1:3. "Nebudeme se vymlouvat, soupeři prostě byli lepší. Jsme z toho všichni zklamaní. Zbývá ještě jedna šance, musíme se o to porvat," uvedl kouč Marek Klásek před dalším zápasem proti Italům. Těm mají Češi co vracet, neboť je na letošním MS družstev v Tokiu připravili o postup do elitní divize.

Mistrovství Evropy družstev ve stolním tenisu v Lisabonu:
Ženy - skupina o 9.-16. místo:
ČR - Turecko 3:1
Vacenovská - Huová 1:3 (10, -9, -10, -7), Štrbíková - Güngörová 3:0 (9, 6, 4), Pěnkavová - Sahinová 3:0 (9, 7, 4), Vacenovská - Güngörová 3:0 (8, 4, 6).
Muži - skupina o 9.-16. místo:
Řecko - ČR 3:1
Kreanga - Jančařík výhra bez boje Jančařík, Jonis - Prokopcov 3:0 (10, 5, 6), Papageorgiu - Tregler 3:0 (7, 12, 6), Jonis - Konečný 3:1 (7, -11, 5, 6).

Reklama