Hlavní obsah

Velkou pardubickou ovládla potřetí za sebou Orphee des Blins s žokejem Faltejskem

Aktualizováno

Vítězem Velké pardubické steeplechase se potřetí v řadě stala hnědka Orphee des Blins v sedle s Janem Faltejskem. Hlavní favorité v cílové rovince těsně porazili druhého Al Jaze s žokejem Josefem Sovkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Faltejsek s Orphee Des Blins vyhráli Velkou pardubickou potřetí v řadě.

Článek
Fotogalerie

Jednašedesátiletá legenda Josef Váňa s trojnásobným šampiónem Tiumenem dokončili slavný dostih při svém pravděpodobném loučení v závěru startovního pole na 16. místě. "Porazil nás asi věk," řekl Váňa, který s třináctiletým Tiumenem vyhrál dostih v letech 2009 až 2011.

Dvanáctiletou Orphee des Blins dovedl k vítězství stejně jako v minulých dvou letech žokej Jan Faltejsek. Klisna stáje DS Pegas se brzy po startu podle očekávání ujala diktování tempa a bez větších potíží si doběhla pro další úspěch, jímž majiteli vydělala dva milióny korun.

"Jak se může cítit vítěz Velké pardubické? Výborně!" zářil žokej Faltejsek u vážnice. "Pravděpodobnost, že vyhrajeme, byla velká, ale nikdy nevíte. Kobyla je zvyklá chodit rychle, výborně skáče, na tom vydělává a i proto vyhrála."

Nervy až do konce

Dvakrát ovládla Orphee des Blins dostih suverénním způsobem a Faltejsek si mohl cílovou rovinku vychutnat. Tentokrát musel odrážet útok Al Jaze s Josefem Sovkou a přiznal, že mu zatrnulo. "Nervy to byly a nebylo příjemné, když na mě Al Jaz šel. Musel jsem ze sebe a potažmo z koně dostat to nejlepší," řekl.

Třemi triumfy Orphee des Blins napodobila ryzku Lady Anne, která Velkou pardubickou jako dosud jediná klisna ovládla třikrát, ale mezi svými výhrami v letech 1891, 1894 a 1896 měla pauzy.

Čtyři vítězství v proslulém dostihu vybojoval jen legendární Železník. Zda se mu Orphee des Blins pokusí příští rok vyrovnat, není podle jejího majitele Jiřího Trávníčka jisté. "Je obdivuhodné, co dokázala. V nejlepším se má končit, má za sebou dost zranění," řekl po skončení dostihu České televizi.

Se zraněním odjel na vyšetření žokej Josef Bartoš, jenž spadl na Taxisově příkopu se Zulejkou. Devítiletá klisna podle ČT dostih nepřežila. Na obávané překážce v úvodu Velké pardubické upadli také Amaragon a Nikas. Z 22 startujících dokončilo 6900 metrů dlouhý dostih 15 koní.

124. Velká pardubická s Českou pojišťovnou (překážkový dostih na 6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5 miliónů korun):
1. Orphee des Blins (ž. Faltejsek, tr. Wroblewski, stáj DS Pegas)
2. Al Jaz (ž. Sovka)
3. Klaus (ž. Myška)
4. Universe of Gracie (ž. Kousek)
5. Kasim (ž. Novák)
6. Zarif (ž. Stromský)
Další dostihy:
I. Marmiton (ž. Matuský) - Playmona - Mesi
II. Luminator (ž. Brečka) - Barateus - Tahini
III. Al Bustan (ž. Stromský) - Stretton - Vivat
IV. Zugor (Liška) - Kimenne - Wild Danger
V. Shaman (ž. Matuský) - Ryana - Vandual
VI. Modena (ž. Andrés) - Goscater - Sheron
VII. Fafintadenient (ž. Váňa ml.) - Gejzir - No Time To Lose

Reklama