Hlavní obsah

Faltejskova éra? Do šedesáti nevydržím, smál se

Pardubice

Nebyla to spanilá jízda, ale skončila dalším, už třetím triumfem! Velké pardubické zase vládnul Jan Faltejsek a Orphee des Blins. „Určitě to nebylo snazší než loni,“ měl jasno žokej.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěz 124. Velké pardubické Jan Faltejsek (vlevo), druhý Josef Sovka a třetí Jaroslav Myška.

Článek
Fotogalerie

„Diky Gregovi (trenéru Wroblewskému) a celému realizačnímu týmu. Já jsem jen třešinka na dortu, jen můžu posunout jejich práci o kousek dál. Nebo to totálně pohnojit," pokračoval jednatřicetiletý Faltejsek. „Lepší je vyhrát zadrženě a mávat tribunám, takhle to letos nebylo. Ale vítězství jsme dali a pak už se nikdo nebude ptát, jak to bylo," oddechl si po odvážném ataku Al Jaze, který startoval s kursem 1:77! Faltejskem vedená dvanáctiletá klisna byla tentokrát s kursem 1:1,6 jasnou favoritkou.

Počítá ještě s dalšími starty v jejím sedle? „Ukáže čas?" přemítal žokej, který vyrůstal v koňském prostředí - v Kladrubech. „Musí si o to říct sama, ale teď hned po dostihu jsem Gregovi říkal, že asi by bylo dobré, nechat ji do zaslouženého odpočinku," přiznal. „Ale trenér je absolutní profesionál, bude vědět, jestli to ještě má cenu," pokračoval s tím, že by neměl problém s tím přesedlat.

„Hledání pravého koně, to je strašně těžký. Já měl kliku, že jsem se na takového koně dostal. Kdyby (Orphee) běhala, rád vyhovím, byť by to nemělo být úplně top," přemítal dále žokej, který by mohl mít dost času prohnat i ve statistikách dominujícího Josefa Váňu... „Kdepak, toho nikdo nedohoní. To nejde," namítl rezolutně.

„Já to rozhodně do šedesáti dělat nechci. Je to náročný, i když se to nezdá. Žiju s taškou a lítám po Evropě. Už to cítím, že jednoho dne mě to sejme. Jen to oddaluju," pravil jezdec, který si vypracoval silnou pozici ve Francii, startuje i v dalších zemích.

Ač vyhrál předešlé dva ročníky Velké, nezarazilo ho moc, že hlavní ovace před startem sklízel Váňa a Tiumen. „Takový člověk je jen jeden. On tomu obětoval spoustu. Ať si to užívá, zaslouží si to," dodal Faltejsek.

Reklama