Hlavní obsah

Kopfstein skončil na stupních vítězů, Šonka byl v elitní kategorii Red Bull Air Race osmý

Po vyhrané kvalifikaci a pokoření traťového rekordu kategorie série Challengers Cup se český letecký akrobat Petr Kopfstein umístil nakonec v sobotním závodě na celkovém druhém místě. Druhý český pilot Martin Šonka obsadil v elitní kategorii předposledního závodu seriálu Red Bull Air Race osmé místo a stejná příčka mu patří i v celkovém pořadí.

Český pilot Petr Kopfstein (vlevo) skončil v Las Vegas druhý.

Článek

Na předposlední zastávce v americkém Las Vegas si Kopfstein zajistil postup do závěrečného finále seriálu Red Bull Air Race v rakouském Spielbergu.

"Mám z tohoto výsledku upřímnou radost, konkurence byla tentokrát opravdu velká. Nicméně po celý týden jsem létal velmi vyrovnané časy a pevně věřím, že v posledním závodě se zadaří ještě lépe," vedl v tiskové zprávě Kopfstein.

Šonka myslel na lepší výsledek

Kvůli silnému větru bylo finálové kolo elitní kategorie Master Class zrušeno a platily výsledky ze sobotní kvalifikace, kterou vyhrál Kanaďan Pete McLeod. Martin Šonka měl přitom namířeno k mnohem lepšímu umístění.

V přímém souboji v prvním kole Šonka porazil jednoho z kandidátů na celkový titul Rakušana Hannese Archa a z 11 pilotů, kteří ve finále odstartovali, měl nejrychlejší čas. Pak ale kvůli nebezpečným podmínkám odmítl letět McLeod a maršálové následně závod zrušili.

"Rozhodně jsem chtěl v závodu pokračovat, neměl jsem pocit, že by podmínky byly o tolik horší než třeba při mém letu v Anglii. Ale komisaři rozhodli, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno. Teď si z toho musíme vzít to dobré a popereme se o bednu v posledním závodě v Rakousku," uvedl Šonka.

Závěrečný závod letošního ročníku Red Bull Air Race se uskuteční o víkendu 25. a 26. října v rakouském Spielbergu. Vyvrcholení sezóny 2014 je pro české fanoušky vůbec nejdostupnější destinací a očekává se zde velká účast diváků.

Reklama

Související témata: