Hlavní obsah

Bez zranění by to šlo hladce, ale zvládla to i tak, jásal polský trenér vítězky Velké pardubické

Hattrick koňské dámy Orphee des Blins byl skutečností, gesta radosti posílal do světa žokej Jan Faltejsek, jásal ale i muž v pozadí - Grzegorz Witold Wroblewski, trenér jedinečné klisny. První, která doběhla pro tři triumfy v historii Velké pardubické v řadě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Faltejsek s Orphee Des Blins vyhráli Velkou pardubickou potřetí v řadě.

Článek

„Je opravdu výjimečná, jen pech nebo zranění jí mohly vzít vítězství,“ říkal Wroblewski po všech ceremoniích v nedělním večeru, kdy už na závodišti likvidovali kulisy proslulého svátku. Ani tma nemohla zastřít radost, která čišela z tváře polského mága, trenérského krále posledních tří ročníků slavného dostihu. Po Tiumenově éře je tu i jeho zásluhou čistý hattrick klisny, dotáhla to, co se nepovedlo v nedávné minulosti Registaně a Sixteen.

Ale zranění mohlo vskutku zničit plány. I při samotném dostihu vnímal, že s vazy tryskové klisny, která dvakrát Velkou vyhrála zcela suverénně, to nemusí být stoprocentní. I Faltejsek vnímal „chladnější“ jízdu. „Přesto to dokázala! Vyhrála i přes zranění,“ oddechl si trenér. "A kdyby neměla problémy, zvítězila by zase jasně," mínil.

Poznal i velbloudí dostihy

Také rodinu přivezl na velký den. „Mám tu Honzíka i Grega,“ připomínal synky. Pózovali s vítězkou. Mladšího pak hrdě nosil v pozdním večeru, jen těžko se mu přitom dařilo zastavit pláč už poněkud vyjukaného potomka. „Chtělo by to dudlíka, aby usnul, někde jsme ho ztratili,“ culil se otec. „Rodina je pro mě největší motivací,“ pokračoval trenér, který působil v SAE, kde poznal i velbloudí dostihy, ve Švédsku, aby posledních pět let trávil ve Zhoři.

Ve stájích na Vysočině může kromě koní pečovat i o téměř malou zoo, v níž nechybí bernardýn či beran. „V Česku se mi líbí,“ říkal trenér spojený s dostihovou stájí Pegas. A hlavně s klenotem miliardáře Jiřího Trávníčka, dvanáctiletou francouzskou klisnou. Dojde na její další triumfy? Faltejsek mu v cíli doporučil, že už by zasloužila penzi. „Nech to být,“ reagoval ´Greg´ starší. „Dosáhli jsme všeho, ale co bude dál, se uvidí,“ odpověděl mu trenér s jedinečnou bilancí. „Ve Velké jsem měl koně třikrát. A třikrát jsem vyhrál,“ dodal potěšeně.

Reklama