Hlavní obsah

Gymnastická královna zůstala malou dívenkou a polyká slzy štěstí

Nanning

Je to takřka pohádkový příběh. Vlastní matka se o malou dcerku nebyla schopná postarat, takže nyní 17letá Američanka Simone Bilesová, držitelka šesti zlatých medailí z posledních dvou mistrovství světa sportovních gymnastek, vyrůstala u dědy s babičkou.

Foto: China Daily, Reuters

Simone Bilesová na světovém šampionátu v Číně, kde získala čtyři zlaté medaile.

Článek

Když jí bylo šest let, spatřila ji náhodou trenérka Aimee Boormanová, jak napodobuje cvičení starších dětí, a okamžitě rozpoznala pohybový talent. „Zaujala mě precizností. Poslala jsem po ní dopis domů, jestli jí dovolí cvičit pravidelně. Možná jen někde v koutku duše by mě ale tehdy napadlo, že tím začíná náš společný velký příběh," přibližuje Boormanová v listu Houston Chronicle, jak objevila šampiónku.

Z dívenky z chudé rodiny se vylíhla gymnastická královna, už v roce 2010 vyhrála americkou soutěž talentů. Po olympijském Londýně před dvěma lety poprvé cvičila mimo rodnou zemi a začala dobývat úspěchy. „Cesta na vrchol byla plná dřiny i bolesti, která se ale vyplatila. Ne pokaždé se mi chtělo jít cvičit, trenérka mě však vždycky v pravý čas povzbudila," ohlíží se jen 145 centimetrů měřící Bilesová.

Úspěchy už v dětských kategoriích jí pomáhaly k tomu, že si gymnastiku zamilovala. „V současnosti trénuju třicet hodin týdně a o smyslu takové práce nepochybuju. Naučila jsem se předvést na každém nářadí sestavu tak, jak ji nesčetněkrát piluju," říká gymnastka, která má čerstvě slíbeno, že jí doma vybudují vlastní tělocvičnu. „Když něco takového slyším, jsem pořád ještě tou malou dívenkou a polykám slzičky štěstí," prozrazuje Bilesová.

Šílený tanec i zběsilé mávání kyticí

Zápis na univerzitu odložila až po olympijském Riu. „Školu nedávám stranou, záleží mi na vzdělání. Jen musím v následujících dvou letech ještě hledat způsob, jak skloubit studijní a sportovní plány, pak už bych chtěla růst spíš lidsky než gymnasticky," vykládá.

Když před rokem Bilesová vyhrála víceboj i prostná na MS v Antverpách, byl to pro všechny trochu šok. Letošní obhajobou obou triumfů, k nimž přidala i zlato z družstev a z kladiny, už v čínském Nan-ningu jen potvrdila svou výjimečnost.

V Číně zaujala i tím, jak předvedla na stupních vítězů docela šílený tanec, při němž mávala zběsile kyticí. „Za všechno mohla včela, která z kytice vylétla a začala mě ohrožovat. Snažila jsem se ji od sebe nějak odehnat. Bála jsem se, že mě bodne," vysvětluje.

Bilesová se bleskově stala nejúspěšnější americkou gymnastkou v celé dlouhé historii světových šampionátů. „Cítila jsem, že se mnou rozhodčí tak nějak počítají, ale v gymnastice nedostanete nic zadarmo," vypráví a zatím jen úspěchy ozdobenou kariéru by ráda završila právě v olympijském Riu. „Musí mi vydržet tělo i pozitivně naladěná mysl," uvědomuje si.

Reklama