Hlavní obsah

V Tatrách zahynul šéf úspěšné expedice na Mt. Everest František Kele

Bratislava

Vedoucí první československé výpravy na Mount Everest v roce 1984, cestovatel, horolezec a spisovatel František Kele zahynul v neděli ve věku 78let ve Vysokých Tatrách. Kele uklouzl, zranil se na hlavě a na místě zemřel.

Foto: Jan Koller, ČTK

V roce 2010 František Kele převzal za celoživotní dílo ocenění Křišťálové křídlo udělované nejvýznamnějším osobnostem Slovenska.

Článek

Horská záchranná služba na svém webu oznámila, že při nedělních závodech vysokohorských nosičů Sherpa Rallye na Chatu pod Rysy na zledovatělém povrchu uklouzli dva diváci a oba přišli o život.

Do záchranné akce byl nasazen i vrtulník, který však mohl pouze převézt těla na popradské letiště.

Slovenské servery později přišly se zprávou, že jednou z obětí byl právě horolezec Kele. Informaci následně potvrdili horští záchranáři.

Kele se ve věku 15 let stal nejmladším horským vůdcem v oblasti Vysokých Tater a byl členem reprezentačního výběru Československa. V roce 1984 vedl první československou výpravu na Mount Everest, při které nejvyšší vrchol světa zdolali jako vůbec první čechoslováci Zoltán Demján a Jozef Psotka, který ale zahynul při sestupu.

V roce 1993 Kele vedl první slovenskou výpravu na severní pól. Celkem absolvoval tři cesty kolem světa, během nichž navštívil všechny světadíly. O svých cestách napsal 30 knih.

Reklama

Související témata: