Hlavní obsah

Královna Velké pardubické Orphee des Blins končí. U miliardáře dotrénoval i její kouč

Praha

Nejúspěšnější klisna v historii Velké pardubické Orphee des Blins, která letos dovršila čistý vítězný hattrick, ve dvanácti letech opouští dostihové dráhy a může se těšit na koňský důchod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Orphee Des Blins s žokejem Janem Faltejskem běží před zaplněnými ochozy do cíle Velké pardubické.

Článek
Fotogalerie

Potvrdil to její v Česku žijící polský trenér Grzegorz ´Greg´ Wroblewski, když oznámil konec své spolupráce s dostihovou stájí Pegas. „Orphee des Blins završila svou dostihovou kariéru a já skončil ve Zhoři (obec na Vysočině) s ní. Nyní jsem na volné noze," uvedl pro Turf magazín Wroblewski.

K triumfům ve Velké klisnu v sedle vždy vedl žokej Jan Faltejsek, po letošním dramatickém finiši upozornil, že je možné, že Orphee ukončí kariéru a nepokusí se vyrovnat čtyři triumfy slavného Železníka.

Letos vyhrála Velkou i přes zranění

Po zdravotních trablech klisny vnímal „chladnější" jízdu. „Přesto to dokázala! Vyhrála i přes zranění," oddechl si tehdy trenér. "A kdyby neměla problémy, zvítězila by zase jasně," mínil. V první polovině října se ještě nechtěl k budoucnosti Orphee vyjadřovat.

Ve třinácti letech ještě někteří koně úspěšně útočili na přední umístění. Orphee už nemůže, i tak se klisna už zasloužila o historický zápis. Po Tiumenově éře se její zásluhou zrodil první čistý hattrick klisny. Dotáhla to, co se nepovedlo v nedávné minulosti Registaně a Sixteen.

Wroblewski připravoval překážkové koně stáje, jejímž vlastníkem je miliardář Jiří Trávníček, celkem pět let a z této spolupráce se zrodilo 37 vítězství ve významných dostizích doma i v cizině, mezi nimiž nejvíc ční úspěchy Orphee des Blins, kterou teď zkusí dát do chovu.

Reklama