Hlavní obsah

Sáblíková na start! V Obihiru ji čeká přímý souboj s Wüstovou

Obihiro/Praha

Nový ročník Světového poháru v rychlobruslení zahájí jeho osminásobná vítězka Martina Sáblíková dnes na oválu v japonském Obihiru tříkilometrovou tratí. Hodně nabitý je i její víkendový program: v sobotu pojede týmový závod a kilometr, v neděli 1500 metrů a ještě zkusí závod s hromadným startem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Na začátku sezóny se cítí česká ledová královna výborně, proto se s koučem Novákem rozhodli pro náročný program. „Jdu do toho na maximum. Chci předvést co nejlepší výkon a uvidíme, jak na tom bude konkurence. Bude to oťukávání soupeřek," vzkázala Sáblíková prostřednictvím webových stránek Sport Investu.

Z absolutní špičky bude chybět jen Nizozemka Kleibeukerová, bronzová na 5 km na ZOH v Soči. Její krajanky Wüstová, Valkenburková a de Vriesová stejně jako Němka Pechsteinová, Ruska Grafová nebo Japonka Tabatová chybět nebudou. Sáblíková pojede v sedmé rozjížďce právě s Wüstovou. Na krátkých tratích se představí Erbanová, která se připravuje od léta v Nizozemsku.

Trochu nečekaně má Sáblíková v plánu i start v závodě s hromadným startem, který v minulosti vynechávala. "Na mistrovství světa se zatím hromaďák nejezdí, ale rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Pokud by ho pak do programu zařadili, nechtěla bych do toho skočit úplně po hlavě," vysvětlila sedmadvacetiletá rychlobruslařka, která se v létě intenzivně věnovala cyklistice a na ledě se tak začala připravovat až v říjnu.

Do Japonska Sáblíková odletěla již na začátku listopadu, problémy s aklimatizací by tak už neměla mít. "První dva dny na ledě byly v pohodě, pak jsem se cítila hrozně. Teď už se cítím dobře a doufám, že při závodech žádná krize nepřijde," přála si držitelka zlaté a stříbrné medaile z letošní olympiády v Soči.

Reklama