Hlavní obsah

Carlsen podruhé vyhrál a nad Ánandem vede o bod

Soči

Norský mistr světa v šachu Magnus Carlsen využil v sobotní šesté partii zápasu o titul výhodu bílých figur a indického vyzývatele Višvánáthána Ánanda po 38 tazích podruhé porazil. V polovině zápasu v Soči tak vede 3,5:2,5 bodu. Oba soupeři se nevyvarovali chyb, jaké nejsou na jejich úrovni obvyklé.

Foto: Artur Lebedev, ČTK/AP

Norský mistr světa v šachu Magnus Carlsen.

Článek

Carlsen začal jako pokaždé tahem na e4 a Ánand zvolil sicilskou obranu, která mu vynesla remízu ve čtvrté partii. Tentokrát se hrála odlišná Paulsenova varianta a Carlsen se pokusil soupeřovu precizní teoretickou přípravu narušit netradičním pokračováním. Už po 11. tahu byla situace na šachovnici hodnocena experty jako velmi neobvyklá.

Obhájce titulu získával mírnou převahu, ve 26. tahu nabídl soupeři vlastní chybou velkou šanci, ale Ánand mu vzápětí téměř bez přemýšlení výhodu nechtěně vrátil. Carlsen pak už další komplikace nepřipustil a za tři hodiny a dvacet minut dotáhl partii k vítězství. Po dni volna bude mít v pondělí znovu výhodu bílých figur a může udělat rozhodující krok k obhajobě titulu.

Reklama