Hlavní obsah

Martině jsem vynadal, a pak se jí omluvil, přiznal kouč Sáblíkové

Obihiro/Praha

Přes ruchové mikrofony bylo v pátek slyšet, jak kouč Petr Novák křičel na rychlobruslařskou hvězdu svého týmu Martinu Sáblíkovou, když udělala chybu v závodě na 3000 m v úvodním podniku Světového poháru v Obihiru. Spisovně to zrovna nebylo. Vše už je ale v pořádku. Vztahy jsou narovnané i s Karolínou Erbanovou, která sice trénuje v Nizozemsku, ale v reprezentaci ji vede Novák jako státní trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková zdraví fanoušky v Olympijském parku na Letné.

Článek

Vrátím se ještě k pátečním třem kilometrům, v nichž Martina Sáblíková skončila druhá, když udělala v závěru velkou chybu. V televizi bylo slyšet, jak na ni křičíte. Byl jste hodně naštvaný?

(Smích) Martina by mě měla sledovat, protože v takových situacích bych jí mohl hodně pomoct. Řval jsem na ni Jeď! Jeď! Jenže ona nejela. Zvedla se a při střídání dala Wüstové přednost. Měla rychlost na to, aby střídala první a bojovala o vítězství. Nezastírám, že emoce v emně expolodovaly... Ráno jsem se ale Martině omluvil.

 Martina svůj manévr vysvětlovala obavou, aby nebyla diskvalifikována za křížení dráhy...

Ten její argument jsem vzal. Určitě to bylo z její strany a jejího pohledu správné rozhodnutí. Rovinku projela vzpřímená, takže ztratila rychlost, i tak její čas stačil na stříbro, což je dobré. Řekl jsem jí, že její řešení bylo dobré. Vzala to. Její druhé místo a nakonec i čas byly super.

Do boje jste vyslal tým se zkušenou Sáblíkovou a juniorkami Zdráhalovou a Kerschbaummayrovou, který skončil osmý. Jak jste s jejich prvním startem ve Světovém poháru spokojen?

Jsem spokojený, protože neskončily poslední. Složili jsme tým s mladými dívkami, z čehož vyplývá, že Martina jako nejzkušenější ho teď potáhne, bude jezdit vpředu. Ty dvě zatím budou jen křičet zezadu, jestli má zpomalit nebo ne. Počítá se čas poslední, takže rozestup nesmí být velký. Na první start byly mezičasy velmi dobré, odstupy na nejbližší soupeřky nijak hrozivé. Až budou moct ty dvě odjet vpředu alespoň jedno kolo, a v další sezóně už pravidelně střídat, má tenhle tým perspektivu.

Sáblíková před sebou má ještě start na patnáct set metrů a závod s hromadným startem. Může dojít ke kolizi. Nemáte z toho obavu?

Takhle nemůžeme přemýšlet. K pádu a zranění může dojít i při závodě, kdy jsou na dráze jen dvě závodnice. Když upadnete v padesátikilometrové rychlosti u mantinelu, může to skončit ošklivě. Jestliže to má být olympijská disciplína, pak to musíme akceptovat. Zkusíme to a uvidíme. To máte jako na kole. Kdyby se každý bál, pak by nikdo nezávodil. To nejde. Jede to Pechsteinová i ostatní závodnice ze špičky, jdeme do toho také.

Na patnáctistovce budete mít hned tři závodnice. Sáblíkovou, Zdrádalovou a Erbanovou. Budete koučovat na ledě všechny tři?

Samozřejmě koučuji všechny tři. Karolína tady startuje za Českou republiku, i když bydlí se svým nizozemským týmem. Japonka Kodairová je ze stejného týmu a na ledě s ní je trenér japonské reprezentace.

Takže vztahy mezi vámi a Erbanovou jsou v pořádku?

Řekli jsme si spolu pravidla komunikace a spolupráce. Mluvil jsem i s jejími klubovými trenéry. Všechno jsme si vyříkali. Žádné napětí mezi námi není. Uvidíme, jak to bude fungovat dál, tady je vše v pořádku i mezi Karolínou a ostatními děvčaty. Jsme v pohodě. Do tréninků jí ale nemluvím. Ani nemůžu, má svoje trenéry. Koučuji Karolínu jen na ledě. Kilometr jela velmi dobře. Dokonce mi poděkovala za koučování.

Léta byla Erbanová spolubydlící Sáblíkové. Kdo ji vystřídal?

Nikola Zdráhalová. Už spolu bydlely na předchozích akcích. Vycházejí si vstříc.

Reklama