Hlavní obsah

Sáblíkovou zaskočily malé zatáčky v hromadném startu, ale je spokojená

Obihiro/Praha

Čtyři závody absolvovala během tří dnů Martina Sáblíková v úvodním podniku rychlobruslařského světového poháru v japonském Obihiru. Nejcennější je stříbro z tří kilometrů, ale do desítky se vešlo i na patnáctistovce a s mladým juniorským týmem a v hromadném závodě, který se jel v rámci SP poprvé, dlouho vedla. Spokojená nakonec byla i se šestým místem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Vrátím se nejprve k pátku a chybě v závodě na tři kilometry, v němž jste dala přednost při střídání Wüstové a umožnila jí vyhrát. Mrzí vás to s odstupem času?

Především jsem ráda za druhé místo. Není jisté, jestli bych vyhrála, i kdybych ji nepustila. Samozřejmě stát se to nemělo.

Trenér Novák přiznal, že vám vynadal...

Chápu jeho emoce, ale ráno se mi omluvil. Vše je v pořádku. Závody hodně prožívá.

V sobotu jste odtáhla celý závod družstev. Juniorky Zdráhalová a Kerschbaummayrová nestřídaly. Bylo pro vás hodně těžké si je hlídat, abyste jim neujela?

Není to lehké jet takový závod s mladými závodnicemi, ale věděla jsem, do čeho jdeme. Těžké to bylo v tom, že jsem se nesrovnala na dráze technicky, takže se mi nejelo dobře. Když jsem jim ujížděla, což bylo hlavně v závěru, tak si zakřičely a já zpomalila, aby rozestupy nebyly moc velké, nebo jsme se dokonce nerozpadly. Jede se na 2400 metrů a počítá se poslední z trojice. Na první start to ale nebylo špatné. Má to perspektivu.

Nezvažujete zařazení Karolíny Erbanové do týmu, přeci jenom je zkušenější?

To je věc kouče Petra Nováka, do toho šťourat nebudu.

Jsou po odchodu Karolíny Erbanové vaše vztahy jiné, berete ji víc jako soupeřku než kamarádku?

Startuje za Českou republiku, takže jí přeji co nejlepší umístění. Samozřejmě na patnáctistovce je soupeřkou, kterou chci porazit, ale to platilo i před tím. Důležité je, abychom zajížděly obě a vlastně všechny, tedy včetně juniorek, za český tým co nejlepší výsledky. Jinak jsou naše vztahy normální.

Na patnáctistovce jste skončila sedmá, jste spokojená?

Mohlo to být lepší, ale Polka Gossová brzy upadla, jela jsem sama, což není ono a stojí to i víc sil.

Závod s hromadným startem jste udělala, vedla jste, ale nakonec jste šestá. Cítíte spokojenost s premiérou?

Spokojená jsem, ale je to hrozná pakárna (smích). Boduje se ve čtvrtém, osmém a dvanáctém kole, vždy jen první tři, takže získáte pět, tři a jeden bod. V posledním kole se ale dává šedesát, čtyřicet a dvacet bodů, takže vám ty předchozí moc platné nejsou, i když mi stačily na šesté místo. Pořadí se dělá podle bodů, ale ono je na stupních shodné s tím po projetí cílem. Když vás dostihnou, nemáte nic.

Nebála jste se strkanice po startu a v zatáčkách?

Jezdila jsem na kolečkových bruslích, takže to pro mne není nic neznámého. Navíc nejedu na kole, kde to je horší, umím si najít místečko. Jen mě překvapilo, že když nás z té dvacítky bylo vpředu osm, žádná nechtěla ujet, tak jsem to zkusila. Sólo mě stálo hodně sil, hlavně v krátkých zatáčkách, tedy přímo u okraje dráhy, který se jinak používá jen na rozbruslení. Rádius je jiný, musíte je jet jinak, než ty ostatní. Učila jsem se to za jízdy. Síly pak v závěru chyběly. Oproti jiným závodům s hromadným startem to byla novinka. Příště s koučem zvolíme jinou taktiku.

Trenér Novák má k závodu výhrady...

Vím, je to jen šestnáct kol, ty zatáčky také nejsou dobré a bodování už vůbec ne. Asi se s tím bude ještě něco dělat, ale to není otázka na mne, ale na něj.

Po létech s vámi místo Karolíny bydlí juniorka Nikola Zdráhalová. Je to pro vás velká změna?

Není, už jsem s ní bydlela i minulý rok. Vyhovíme si.

Jela jste trojku, patnáctistovku, týmy a závod s hromadným startem, což je hodně na jeden závodní víkend. Budete patnáctistovku jezdit pravidelně, nebo jen jako doplněk?

Asi pravidelně, stejně jako v minulosti, kdy jsem ji nejela jen ze zdravotních důvodů.

Cítíte únavu?

Po trojce a patnáctistovce mě bolely nohy, ale to je normální. Na konci příštího týdne jedeme další závod Světového poháru v Soulu, věřím, že budu v pořádku. Jede se tam závod na pět kilometrů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články