Hlavní obsah

Nor Carlsen zůstává na šachovém trůnu

Soči
Aktualizováno

Nor Magnus Carlsen zůstává šachovým mistrem světa. V Soči dnes v 11. partii bílými figurami porazil vyzyvatele Višvánáthána Ánanda z Indie po 45 tazích a při skóre 6,5:4,5 bodu už nemůže být dostižen. Dvanáctá partie se tak v úterý už hrát nebude.

Foto: Artur Lebedev, ČTK/AP

Norský mistr světa v šachu Magnus Carlsen.

Článek

Ánand zvolil berlínskou obranu, už počtvrté ze šesti partií, v nichž hrál černými. Až do devátého tahu to byla kopie sedmé, remízové partie, pak Ind vybral jiné pokračování. Riskoval až příliš, nevyhnul se chybám a po čtyřech hodinách hry musel kapitulovat.

Třiadvacetiletý Nor vyhrál tři z jedenácti partií, jen jednou odešel poražen. Experti se shodli, že zápas byl vyrovnanější než loňské utkání v Čennaí, kde Ánand nezvítězil ani v jedné partii.

To uznal i vítěz. "Bylo to mnohem těžší než loni. Ánand hrál mnohem lépe. Teď jsem šťastný a hodně se mi ulevilo. Nechtěl bych hrát ještě jednu partii," řekl Carlsen. "Riskoval jsem a byl jsem za to potrestán. Musím uznat, že soupeř byl lepší. Já jsem něco neudělal nejlépe, něco jsem udělal špatně," přiznal Ánand.

Ani on však nepřijde zkrátka. Z dotace 1,5 miliónu dolarů dostane 40 procent. A je velmi pravděpodobné, že bude příští rok v Turnaji kandidátů znovu bojovat o právo vyzvat Carlsena k odvetě. Zatímco loni se zdála být jeho kariéra u konce, teď ho určitě nikdo odepisovat nebude.

Reklama

Související témata: