Hlavní obsah

Slyšela jsem, jak za mnou skřípou nože, otřásla se Sáblíková

Berlín/Praha

Páté místo vybojovala česká rychlobruslařka Martina Sáblíková v nedělním závodě s hromadným startem na třetím podniku Světového poháru v Berlíně. Sedmadvacetiletá trojnásobná olympijská vítězka jen o centimetry unikla pádu, v němž v závěru skončila pětice soupeřek.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková (vpředu) během závodu s hromadným startem v Berlíně.

Článek

Česká rychlobruslařská jednička byla spokojená s umístěním, i tím, že nespadla. „Ten moment v závěru byl hodně kritický, bylo to o kousíček, ale zachovala jsem chladnou hlavu. Když jsem za sebou uslyšela podivné skřípění nožů, jen mi blesklo hlavou, že musím přidat, jinak mě vezmou s sebou dolů," vyprávěla s odlehčením do telefonu Martina Sáblíková.

„Ten moment mě ale nepřibrzdil. Nedělní jízda byla zvláštní v tom, že si mě soupeřky hlídaly. Když jsem nastoupila, okamžitě byly za mnou, ale střídat se žádná nechtěla. Odtáhla jsem kolo, ale neobětovala jsem se, abych to odjela až do konce a vyšťavila se. Bylo to divné, jako bych jela a nejela. Pro mě byly důležité body na prémii. Dala jsem do toho všechny síly. V závěru, kdy jsem jela vně, už nebyly síly na to, abych se probojovala na stupně vítězů. Ale mám body a jsem celá," dodala s úsměvem Sáblíková.

Trenér Novák se zlobil na soupeřky

Spokojený nejen s výsledkem závodu s hromadným startem byl i kouč Petr Novák. „Prvotní cíl byl získat nějaké body, protože ty zaručují dobré umístění. Nikdo neví, jestli se dostane v závěrečném finiši mezi tři nejlepší, kteří si dělí šedesát, čtyřicet a dvacet bodů. Tím, že Martina vyhrála jednu prémii, bylo jisté, že pokud nespadne, vejde se mezi pět nejlepších v závodě. To se také potvrdilo. Martina měla štěstí, že ji nesmetla jedna z Američanek za ní, která spadla. V závěru už neměla na první tři příčky šanci. Důležité je, že se v celkovém hodnocení drží na třetí příčce s minimální bodovou ztrátou," zdůraznil trenér Sáblíkové.

Ani kouče pád soupeřky nevyděsil. „Bylo to o centimetry, ale Martina se kritickému momentu vyhnula. Ale nijak ji to nezbrzdilo. Měla v nohách v neděli už patnáctistovku, několikrát nastoupila v závodě s hromadným startem. Prostě v závěru kousek chyběl, aby bojovala o stupně vítězů," pravil Novák.

Ocenil však, že jeho svěřenkyně udělala závod. „Martina šla po vítězství na prémii do vedení, ale nikdo ji nechtěl vystřídat. Korejské sprinterky na to nakonec doplatily. Ve finiši chyběly. Některé nizozemské rychlobruslařky jezdí jen na tenhle závod s masovým startem, specializují se. My zkoušíme v každém závodě něco nového, abychom postupně stanovovali co nejlepší taktiku," dodal Novák s vědomím, že závod s hromadným startem by se měl dostat do programu už příštích ZOH.

Reklama

Související témata: