Hlavní obsah

Ubydou Sáblíkové konkurentky? Nizozemští rychlobruslaři zvažují bojkot ME v Rusku

Elitní nizozemští rychlobruslaři včetně hlavních rivalek Martiny Sáblíkové zvažují, že se v lednu nepředstaví na mistrovství Evropy ve víceboji v Čeljabinsku. Ireen Wüstová nebo Sven Kramer nechtějí do Ruska s ohledem na možnou vinu ruské armády na sestřelení malajského letadla na Ukrajině v červenci. Na palubě tehdy zahynulo i 192 Nizozemců. Možný bojkot se ruským pořadatelům nelíbí.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Nizozemské rychlobruslařky zleva Ireen Wüstová, Marrit Leenstraová a Marije Jolingová při nedávných závodech SP v Berlíně.

Článek

"Momentálně mám pocit, že není správné, abych obhajovala evropský titul v Rusku," uvedla Wüstová. "Mnoho Holanďanů zná někoho, koho letecká havárie poznamenala. Proto teď nemůžu nic vyloučit," uvedla osmadvacetiletá čtyřnásobná olympijská vítězka, která vícebojařské ME ovládla v posledních dvou letech.

Diskuze o tom, že by někteří nizozemští rychlobruslaři kontinentální šampionát bojkotovali, se rozhořela v dějišti víkendového Světového poháru v Berlíně. Jako první se o ní zmínil trenér Jan van Veen. Vedle Wüstové a Kramera tuto možnost naznačila například i Marrit Leenstraová.

Hvězdní Nizozemci však zřejmě do Čeljabinsku nakonec poletí. "Samozřejmě, že je to dilema a hodně složité rozhodnutí. Je to velmi citlivá otázka," podotkl Kramer, který nechce sport spojovat s politikou.

"Nakonec jsem sportovec, který tvrdě trénuje a bruslí. Myslím si, že by to měla vyřešit mezinárodní unie. Pokud se mě ale ptáte, tak bych osobně dal přednost tomu, kdyby se mistrovství Evropy konalo jinde," uvedl sedminásobný kontinentální šampión v rozhovoru pro deník De Telegraaf.

Nizozemská národní federace ani tamní olympijský výbor nechtějí do rozhodnutí závodníků zasahovat, na diskuzi už ale zareagovala i Ruská bruslařská unie (RBU), které se to nelíbí. Viceprezident Andrej Vahutin uvedl, že by všichni, kteří nebudou chtít v Čeljabinsku startovat, mohli dostat od ISU trest. To však popřel viceprezident mezinárodní unie Jan Dijkema a nizozemský tisk reakci ruské strany označil za mlácení prázdné slámy.

Reklama

Související témata: