Hlavní obsah

Himálaje vydaly po 35 letech tělo bratra Reinholda Messnera

ISLÁMÁBÁD

Pětatřicet let po neúspěšné expedici na Nanga Parbat se na himálajské osmitisícovce našly ostatky bratra Reinholda Messnera Günthera. Slavný italský horolezec, jenž se momentálně v oblasti pohybuje, identifikoval bundu a boty svého sourozence, který se v roce 1970 nevrátil z výstupu na 8126 metrů vysoký vrchol. Podle agentury DPA o tom informoval Messnerův mluvčí v Islámábádu.

Foto: www.bergfieber.de

Reinhold Messner

Článek

Zmrzlé tělo Günthera Messnera, kterému bylo v době expedice 23 let, objevili před několika týdny na Nanga Parbatu jiní horolezci. Z oblasti se na začátku srpna vrátili i dva čeští alpinisté Radek Jaroš a Petr Mašek, kteří usilovali o pokoření Nanga Parbatu a druhé nejvyšší hory světa K2.

Okolo smrti Günthera Messnera se před dvěma lety rozpoutal ostrý spor mezi Reinholdem Messnerem a jejich bývalými kolegy z nešťastné expedice. Šedesátiletý Messner je obvinil, že ho ani jeho bratra nehledali, když se tehdy z výpravy na vrchol včas nevrátili.

Kolegové naopak tvrdí, že byl Messner úmyslem zdolat Nanga Parbat natolik posedlý, že svého mladšího bratra, který už nemohl, poslal samotného zpět do základního tábora. Messner ale trvá na tom, že společně došli až na vrchol, při sestupu prý Günthera zasáhla lavina.

Reklama

Související témata: