Hlavní obsah

Bude cennější olympijské zlato Sáblíkové nebo Samkové? Nebo bude mít navrch triumf Kvitové?

Praha

Která z olympijských medailí ze Soči bude mít větší hodnotu? Ocenili hlasující novináři víc zlato rychlobruslařky Martiny Sáblíkové ze závodu na 5000 m umocněné navíc ziskem stříbra z tříkilometrové trati, nebo je zaujal nejcennější kov snowboardistky Evy Samkové? A co třeba wimbledonský triumf tenistky Petry Kvitové? Nezamíchal pořadím na prvních příčkách v anketě Sportovec roku, jejíž výsledky budou slavnostně vyhlášeny dnes večer v pražském hotelu Hilton? Jedno je téměř jisté - podeváté za sebou převezme křišťálovou korunu pravděpodobně zase žena. Kvitová, Samková nebo Sáblíková...

Foto: Milan Malíček, Právo

Petra Kvitová si už jednou křišťálovou korunu vyzkoušela. Královnou českého sportu se stala v roce 2011.

Článek

Již 54. ročník ankety Sportovec roku, kterou pořádá Klub sportovních novinářů ve spolupráci s agenturou BPA, nemá favorita. Končící rok totiž přinesl českému sportu tolik úspěchů, že ani tituly mistrů světa nezaručovaly účast v elitní desítce. Rychlostní kanoista Josef Dostál či třeba cyklokrosař Zdeněk Štybar by o tom mohli vyprávět... Zrovna tak jako  horolezec Radek Jaroš, jenž se stal patnáctým člověkem na světě a prvním Čechem, který vystoupil na všech 14 světových osmitisícovek bez použití kyslíku

Hvězdná elitní desítka

Z prvního kola hlasování vzešlo deset nejlepších sportovců, mezi nimiž pak 199 žurnalistů určilo konečné pořadí a samozřejmě rozhodlo o králi, resp. královně českého sportu.

Vedle zmiňovaného trojlístku tvořeného Kvitovou, Sáblíkovou a Samkovou v něm figuruje trojnásobný olympijský medailista ze Soči Ondřej Moravec či třeba jeho kolegyně z biatlonové reprezentace Gabriela Soukalová, sedmý tenista světa Tomáš Berdych, sedmý muž cyklistické Tour de France Leopold König, mistr světa v judu Lukáš Krpálek, skifařský mistr světa Ondřej Synek a mistryně Evropy v hodu oštěpem Barbora Špotáková.

Mezi kolektivy pak novináři rozhodovali mezi českou fotbalovou reprezentací, stříbrnou smíšenou biatlonovou štafetou ze Soči ve složení Moravec, Soukalová, Soukup, Vítková a tenisovým družstvem žen, které vyhrálo Fed Cup.

Galavačer s reprezentativní účastí

V rámci večera, jenž začíná v pražském hotelu Hilton v 21.40 a přímým přenosem ho bude vysílat Česká televize, bude vyhlášen i nejlepší juniorský sportovec a do pomyslné Síně slávy bude uvedena další legenda českého sportu.

Tentokrát by měli mít nominovaní sportovci na slavnostním galavečeru českého sportu skutečně reprezentativní zastoupení. S výjimkou Tomáše Berdycha totiž potvrdili účast všichni. A to i přesto, že biatlonisté závodili ještě včera o body do Světového poháru ve slovinské Pokljuce a během noci se přesouvali do Prahy.

Kdo by měl být zvolen Sportovcem roku za rok 2014?
Tomáš Berdych
1,3 %
Leopold König
3,5 %
Lukáš Krpálek
3,2 %
Petra Kvitová
16,8 %
Ondřej Moravec
3,1 %
Martina Sáblíková
11,6 %
Eva Samková
6,1 %
Gabriela Soukalová
49 %
Ondřej Synek
1,4 %
Barbora Špotáková
4 %
Celkem hlasovalo 36178 čtenářů.

Reklama

Související témata: