Hlavní obsah

Dárky? Stromeček? Hlavně, že konečně budeme spolu, těší se Soukalová s Koukalem

Praha

S vánočními přípravami si hlavu nelámou, shánění dárků je netíží. Pro úspěšný sportovní pár Gabriela Soukalová a Petr Koukal je na Vánocích podstatné úplně něco jiného. „Budeme spolu,“ těší se.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Badmintonista Petr Koukal a biatlonistka Gabriela Soukalová před vyhlášením Sportovce roku.

Článek

Z turnaje ve Skotsku se Koukal přesunul do Ameriky, kde se blýskl finálovou účastí. Jeho milá zatím absolvovala cestu z biatlonového trápení až k vítězství na ose švédský Östersund, rakouský Hochfilzen a slovinská Pokljuka. Není tak divu, že už svátky nedočkavě vyhlíželi.

„Jak jsme se dlouho neviděli, nebyl čas na přípravy. Spíš jsme řešili, abychom byli spolu. S kaprem a stromečkem to nějak dopadne, to už jsou příjemné starosti,“ usmíval se vlajkonoš české výpravy na londýnské olympiádě.

Vánoce v Rakousku

Jisté ale je, že úplně klasický Štědrý den to v jejich podání nebude. Domácí pohodu totiž vymění za rakouský Obertilliach u italských hranic, což se Soukalové osvědčilo v olympijské sezóně. „Vloni se mi vyplatilo být někde izolovaná, přece jen rizika onemocnění jsou tady mezi lidmi větší. Jen doufám, že tam budou dobré sněhové podmínky,“ hlásí pětadvacetiletá Soukalová.

Před touhou oslavit klasické české Vánoce tak dává přednost profesionálnímu přístupu. „Je pravda, že jsem vždycky měla svátky spojené s rodinou, ale jinak to asi nepůjde dělat a doma to chápou,“ ujišťuje biatlonistka, kterou v minulosti často brzdila onemocnění.

V Rakousku mají v plánu trénink i ve středu. „U nás nehrajeme na soboty ani neděle, takže se sportuje i na Štědrý den,“ ujišťuje majitelka dvou stříbrných medailí ze Soči.

Trénink i na Štědrý den

Ani pro jejího partnera nepůjde o žádnou novinku. „Už od malička jsme si s tátou říkali, že když se všichni na Štědrý den cpou a sedí doma, tak já půjdu trénovat, abych byl připravený lépe než ostatní,“ popisuje svoji sportovní filozofii.

„Když byly vánoční večírky, Silvestry a ostatní netrénovali, já měl potřebu něco dělat. Mám kolem sebe partu, s níž jsme vyráželi na štědrodenní i novoroční výběhy do kopců v Brdech,“ říká Koukal.

I když oba neměli moc času nazbyt, až se večer sejdou u stromečku, prázdno pod ním určitě nebude. „Já jsem většinou zvyklá syslit dárky během celého roku a co nestihnu, koupím na podzim přes internet. Občas i něco vyrábím, ale letos jsem to nestihla,“ přiznává Soukalová.

Finále komplikovalo plány

Devětadvacetiletému Koukalovi zase příjemné komplikace způsobil postup do finále turnaje v Los Angeles. „Já věřil, že všechno nakoupím v Americe, kde je spousta zajímavých možností, co nakoupit, a navíc byly výprodeje,“ naplánoval si badmintonista.

„Ale hrál jsem do posledního dne a najednou nebyl čas. Tak jsem dárky honil po letištích a stejně nepořídil všechno, co jsem chtěl. Naštěstí to v rodině ani s Gábinou neprožíváme, že bychom museli mít spoustu kdovíjakých dárků. Radši něco originálního a vtipného,“ říká Koukal.

Oba olympionici se poprvé jako partneři objevili letos v létě na brankářské škole Petra Čecha. Na podzim pak společně nafotili odvážné fotografie s cílem propagovat prevenci rakoviny v rámci projektu STK pro chlapy, v němž se Koukal po svém onemocnění z roku 2010 dlouhodobě angažuje.

Reklama