Hlavní obsah

Zraněný Krpálek se teď pere akorát s váhou

Praha

Životní rok končí o berlích. Jeden špatný pohyb při soustředění v Japonsku poslal judistu Lukáš Krpálka pod skalpel, s operovaným meniskem teď musí nějaký čas nechat kimono doma ve skříni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek v debatě se snowboardistkou Evou Samkovou.

Článek
Fotogalerie

Šestého prosince měl startovat na turnaji Grand Prix v Tokiu, který loni vyhrál. Jenže své soupeře jen sledoval z tribuny. „Asi týden před závodem mi prasklo v koleni. Pral jsem se s jedním Japoncem, na noze jsem se otočil a prasklo mi v ní. Zůstal jsem ležet na žíněnce, museli mě odnést,“ popisuje Krpálek inkriminovaný moment.

Jen čekal na odlet

Bolest přicházela postupně. „Koleno jsem ledoval, pak začala noha přicházet k sobě,“ líčí judista, jenž letos ovládl mistrovství Evropy i světa. Zbytek jeho asijského pobytu se tak proměnil víceméně v čekání na odlet domů. „Na noze jsem nemohl stát, tak jsem jen absolvoval přípravu v posilovně,“ říká Krpálek.

Po návratu do Prahy se nepříjemné tušení vyplnilo, magnetická rezonance potvrdila naprasklý meniskus. Nejprve doktoři vsadili na konzervativní léčbu injekcemi plazmy do kolene. „Ale to nezabíralo, koleno bolelo daleko víc,“ líčí judista.

„Po konzultaci s více doktory jsme se tak rozhodli pro operaci, aby se meniskus neutrhl úplně a neměl jsem s ním problémy během příští sezóny. Tak mi při zákroku odebrali kus menisku, který byl utržený a srolovaný,“ popisuje.

Cukroví nešidí

V únoru má Krpálek v plánu další měsíční soustředění v Japonsku, tam už by chtěl trénovat naplno. Do té doby se bude prát jen s váhou, což bude během Vánoc trochu nerovný souboj. „Těším se na všechno jídlo, co teď budu do sebe cpát, neomezuju se. Cukroví nešidím, váha jde výš a výš, snad se někde zastaví,“ usmívá se Krpálek.

Úspěchy sbírá v hmotnostní kategorii do 100 kilogramů. „Teď mám asi 111, což není úplně málo,“ připouští. „Ale až se vrátím do kimona a začnu naplno trénovat, půjde to dolů,“ nemá obavy.

Po zlatém mistrovství světa v Čeljabinsku se dostal až na 112 kilogramů. „To jsem chodil jen do posilovny, tak jsem nabíral. Ale v Japonsku jsem se dostal hned o pět kilo dolů,“ popisuje neustálý judistický koloběh nabírání a shazování hmotnosti.

Reklama

Související témata: