Hlavní obsah

Hamilton převzal po Vettelovi žezlo i v evropské anketě. Kvitová a Sáblíková v poli poražených

Mistr světa formule 1 Brit Lewis Hamilton vyhrál poprvé anketu tiskových agentur o nejlepšího sportovce Evropy. O jediný bod porazil fotbalového brankáře Manuela Neuera, oporu německých mistrů světa a Bayernu Mnichov. Třetí skončil první hráč světového tenisového žebříčku Srb Novak Djokovič.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Jezdec formule 1 Lewis Hamilton získal prestižní anketu BBC.

Článek

Z českých sportovců se do nominace dostaly jen tenistka Petra Kvitová a rychlobruslařka Martina Sáblíková. Wimbledonská vítězka i olympijská šampiónka ze Soči získaly shodně tři body a figurují na děleném 39. místě společně například s tenisovými hvězdami Marií Šarapovovou z Ruska a Španělem Rafaelem Nadalem.

V 57. ročníku tradiční ankety, kterou pořádá polská tisková agentura PAP, hlasovalo 18 evropských organizací včetně České tiskové kanceláře. Ve výsledcích se objevilo 52 sportovců z 22 zemí.

Hamilton, jenž ovládl seriál formule 1 podruhé v kariéře, vystřídal v anketě na prvním místě stejně jako na trůnu prestižního automobilového šampionátu Sebastiana Vettela. Německý čtyřnásobný mistr světa anketu vyhrál loni a předloni.

Devětadvacetiletý Brit je pátým pilotem formule 1, který byl zvolen nejlepším evropským sportovcem. Před ním a Vettelem v anketě zvítězili Brit Nigel Mansell (1992), Fin Mika Häkkinen (1998) a třikrát Němec Michael Schumacher (2001 až 2003).

Rekordmanem ankety PAP je s pěti prvenstvími švýcarský tenista Roger Federer. V roce 1983 ji vyhrála česká běžkyně Jarmila Kratochvílová.

Hamilton se nedávno stal i britskou sportovní osobností roku podle BBC.

Anketa o nejlepšího sportovce Evropy pořádaná agenturou PAP:
1. Hamilton (Brit./formule 1) 82 b.
2. Neuer (Něm./fotbal) 81
3. Djokovič (Srb./tenis) 74
4. Ronaldo (Portug./fotbal) 72
5. Lavillenie (Fr./atletika) 57
6. Domračevová (Běl./biatlon) 57
7. Stoch (Pol./skok na lyžích) 54
8. Hosszúová (Maď./plavání) 49
9. M. Márquez (Šp./motorismus) 47
10. Federer (Švýc./tenis)
a Björgenová (Nor./běh na lyžích) oba 38
...
39. mj. Kvitová (ČR/tenis)
a Sáblíková (ČR/rychlobruslení) obě 3

Reklama

Související témata: