Hlavní obsah

Důkazy: Messner nenechal svého bratra zemřít

Tělo Günthera Messnera, nalezené tento týden na deváté nejvyšší hoře světa Nanga Parbatu, skýtá pravděpodobně přesvědčivé důkazy, že slavný horolezec Reinhold Messner svého bratra neopustil v kritickém okamžiku a nenechal ho zemřít. Günthera zřejmě smetla lavina. Píší o tom v pátek internetové stránky deníku The Guardian.

Článek

Neštěstí se odehrálo před 35 lety a Reinhold Messner byl od té doby obviňován, že svého mladšího sourozence nechal uprostřed hory napospas živlům. Poloha tělesných pozůstatků objevených ve 4400 metrech na západním svahu Nanga Parbatu (8126 m n.m.) však Reinholdovi dává za pravdu.

Bratři Messnerové se vydali pokořit Nanga Parbat v západní části Himálaje v roce 1970 a podařilo se jim po průstupu jižní, tzv. Rupálskou stěnou dosáhnout vrcholu. Oba však byli na hranici vyčerpání, došlo jim jídlo i voda a Günther začal trpět halucinacemi z výškové nemoci.

Poté se vyprávění liší. Podle Reinholda, který později kvůli omrzlinám při výstupu ztratil sedm prstů na nohou a několik konečků prstů na rukou, se oba bratři rozhodli pro nebezpečný sestup neprobádanou západní Diamírskou stěnou. Zesláblý a zaostávající Günther se však ztratil, téměř jistě pod mohutným přívalem sněhu.

Reinhold se po bratrově zmizení doslova doplazil do údolí pod horou. Tam jej zachránili místní pastevci, kteří jej dopravili do civilizace. Messner později popsal události, kdy balancoval na tenkém břitu mezi životem a smrtí, v knize Osudová hora: Nanga Parbat - bratrova smrt a samota. Ztráta Günthera byla pro Reinholda jedním z momentů, které výrazně ovlivnily jeho život.

Kolegové: Bratra poslal samotného

Další dva jejich kolegové, kteří se účastnili expedice, aniž dospěli na vrchol, však v knihách publikovaných v Německu tvrdí, že Reinhold poslal svého třiadvacetiletého bratra samotného zpět do Rupálské stěny, na níž cestou vzhůru málem oba zahynuli. Sám prý vyrazil neprozkoumanou jinou trasou, aby se zapsal do historie jako její objevitel. "Messner tak obětoval svého bratra vlastním ambicím," napsali Max von Kienlin a Hans Saler.

Messner jejich teorii odmítl a dokonce se s případem obrátil na soud. Rok po bratrově smrti se na horu vrátil, aby pátral po jeho těle, ale marně. V roce 2000 byl na Nanga Parbatu znovu s cílem natočit dokument o někdejší tragické výpravě.

Před několika týdny v této odlehlé lokalitě v západním Pákistánu konečně sníh odhalil Güntherovo tělo, které spatřili horolezci. Ostatky byly ponechány na místě až do příletu Reinholda z jeho italského sídla. Šedesátiletá horolezecká legenda pak podle větrovky a bot bratra identifikovala.

Reinhold Messner se v roce 1980 stal prvním člověkem, který zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest sólovýstupem bez použití kyslíkového přístroje. Jako první rovněž tímto způsobem vyšplhal na 14 nejvyšších světových štítů. Jeho kariéra však byla zastíněna spornými okolnostmi kolem bratrova skonu.

"Je to pro nás obrovská úleva," reagoval na nové skutečnosti další z bratrů Messnerových Hubert, který pracuje v italském Bolzanu jako dětský lékař. Rodina vyjádřila naději, že bude možné Güntherovy ostatky přepravit do jeho rodného města Funes v Itálii, kde by měly být pohřbeny.

Reklama

Související témata: