Hlavní obsah

Sáblíková pojede na rychlobruslařském ME o medaili, Zdráhalová se teprve učí

Čeljabinsk/Praha

V sobotu startuje v Čeljabinsku mistrovství Evropy v rychlobruslařském čtyřboji. Zatímco sedmadvacetiletá Martina Sáblíková obhajuje bronz, ale ve sbírce už má čtyři zlaté medaile, osmnáctiletá Nikola Zdráhalová pojede svoji první velkou soutěž mezi seniorkami. Čerstvé informace z dějiště šampionátu poskytl Sport.cz trenér českých rychlobruslařek Petr Novák.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Martina Sáblíková.

Článek

Loni skončila Martina Sáblíková třetí, ve sbírce má ale i čtyři zlaté medaile. Na co si troufáte letos?

Martina určitě bude atakovat pódium. Ale slibovat konkrétní umístění by byl nesmysl. Vždycky jede tak, aby dosáhla co nejlepšího času a tudíž i umístění. Důležité je, že je zdravotně v pořádku a cítí se dobře.

Jaká se sjela konkurence?

Jsou tu nejlepší rychlobruslařky, včetně obhájkyně titulu Ireen Wüstové. O šampionát je velký zájem, a to smějí startovat jen tři závodnice z jedné země, což se týká těch nejlepších. V Nizozemsku se jezdí kvalifikace.

Postavíte i druhou závodnici?

Pojede juniorka Nikola Zdráhalová, pro kterou to bude cenná zkušenost. Výborné je, že už se kvalifikovala na světový šampionát na jednotlivých tratích do závodu s hromadným startem. Tam už je nominace udělaná. V Čeljabinsku platí, že Martina bude bojovat o medaili, Nikola se přijela učit.

Kdy se začíná?

Tady je oproti Praze čtyřhodinový rozdíl, takže v sobotu od šestnácti hodin místního času. Nejprve jedou ženy pětistovku a po nich stejnou distanci muži, pak ženy jedou tři kilometry a muži pět. V neděli jedou ženy patnáctistovku a dvanáct nejlepších postoupí do závěrečné pětky. Muže čeká po patnáctistovce deset kilometrů.

Kolik závodnic postoupí do finále na pět kilometrů?

Technická komise počet znovu snížila, takže závěrečnou pětku pojede už jen osm nejlepších z dvaadvaceti přihlášených žen. Trenérům už se nelíbí tohle neustále oklešťování. Pomalu je těžší se do soutěže dostat, než v ní uspět. Kvalifikační limity jsou stále tvrdší a rozhodnutí, že na světový šampionát se lze kvalifikovat jen z jednoho závodu, považujeme za nesprávné, protože závodník může být zrovna na ten závod nemocný, nebo neuspěje z nějakého jiného důvodu, třeba technického. Je třeba regule změnit.

Dá se stanovit na čtyřboj vůbec nějaká taktika?

Odvíjí se to od výsledku pětistovky, ale naší prioritou je trojka a pak pětka, kam už se dostanou jen finalistky. Martina se bude snažit samozřejmě i o co nejlepší čas na patnáctistovku. Podle situace pak můžeme stanovit určitou taktiku, ale určitě ne ve smyslu, že by něco jela pomaleji.

Na podzim Martina Sáblíková hovořila o tréninkovém manku, zaviněném delší cyklistickou sezónou. Podařilo se ho už dohnat?

Konec minulého a začátek tohoto roku jsme se připravovali ve výborných podmínkách severoitalského Collalba. Martina tady vypadá, co se týká formy, velmi dobře.

Venku je krutý mráz, až ke třiceti stupňům, v hale teplo. Nemůže to ovlivnit závody?

Venku jsme minimálně. V hale je to dobré, je vyprodáno. Vliv to může mít na pomalejší led.

Podmínky za Uralem nebývají nejlepší...

V Čeljabinsku to neplatí, i když jedeme evropský šampionát na asijském kontinentu, víc než sto kilometrů za Uralem. Bydlíme oproti minulosti ve velmi kvalitním hotelu se stravou na vysoké úrovni. Lidé jsou velmi příjemní, organizace funguje.

Reklama