Hlavní obsah

Sáblíková začíná s pomalejší Polkou

Čeljabinsk/Praha

Martina Sáblíková dnes po poledni našeho času vstoupí v Čeljabinsku do evropského rychlobruslařského šampionátu ve čtyřboji s Polkou Aleksandrou Gossovou. Na neoblíbené pětistovce to není ideální soupeřka, protože je pomalejší a Sáblíková by naopak potřebovala soupeřku, která ji potáhne.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na oválu v nizozemském Heerenveenu.

Článek

„Potřebuji zajet čas nejlépe pod čtyřicet a půl sekundy. Je to těžký úkol, protože hala je vyprodaná, bude v ní teplo a měkčí led. Podmínky jsou ale stejné pro všechny. Pokud nezvládnu dobře úvodní pětistovku, ztrátu už těžko doženu. Dosažené časy na jednotlivých distancích se přepočítávají podle koeficientu, aby měl šampionát smysl i pro závodnice na kratších tratích, koeficienty jsou podle toho upravené,“ konstatovala Sáblíková.

Na startu zažije svoji premiéru také osmnáctiletá Nikola Zdráhalová. „Martina bude bojovat o medaili, formu má dobrou. Nikola se přijela učit a získávat zkušenosti. Konkurence je tvrdá. Mezi osmnácti závodnicemi, které jury pustila na start, nechybí žádná z favoritek, včetně obhájkyně titulu Ireen Wüstové z Nizozemska. Do nedělního závodu na pět kilometrů však postoupí už jen osm nejlepších závodnic,“ konstatoval kouč Petr Novák.

V sobotu je na programu ještě závod na tři kilometry. Sáblíková má v rozjížďce Rusku Olgu Grafovou, největší domácí hvězdu, která by ji měla hnát k co nejlepšímu času. „Ve čtyřboji těžko stanovíte nějakou taktiku. Každou disciplínu musím jet co nejlépe. Věřím, že formu mám a budu bojovat o medaili,“ zdůraznila Martina Sáblíková, která obhajuje bronz, ale ve sbírce má i čtyři tituly evropské šampiónky.

Útok zezadu, ale s malou ztrátou

V neděli je na programu závod na 1500 metrů a na závěr pro osm nejlepších pět kilometrů. „Je to moje trať, ale nesmím jít do finále s velkou ztrátou, abych mohla bojovat o medaili. A v téhle konkurenci se do něj musím dostat, ale to věřím, že zvládnu,“ zdůraznila Sáblíková.

Žen bude startovat jen osmnáct, mužů jede dvaadvacet. V sobotu mají na programu kromě pětistovky ještě pět kilometrů, v neděli pak patnáct set metrů a deset kilometrů opět pro osm nejlepších. Největšími favority jsou nizozemští závodníci v čele se Svenem Kramerem, Nor Havard Bökkö a Rus Denis Juskov. Po oba dny začíná program v poledne místního času.

Reklama