Hlavní obsah

Stříbro beru, Wüstová si zlato pohlídala, říkala spokojená Sáblíková

Čeljabinsk/Praha

Sbírka medailí z evropských rychlobruslařských šampionátů je kompletní. Martina Sáblíková o víkendu v Čeljabinsku vybojovala stříbro, které doplnilo čtyři zlaté a tři bronzové medaile, které získala od roku 2007. V neděli svedla dva přímé souboje s šampiónkou Ireen Wüstovou z Nizozemska. Skončily 1:1, ale ke zlatu chybělo 0,68 bodu.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Martina Sáblíková slaví vítězství na SP v Heerenveenu - ilustrační foto.

Článek

„Opravdu jsem velmi spokojená. Wüstová byla lepší, ale já mám čisté svědomí, že jsem pro medaili udělala maximum a vezu si ji. Vyhrála jsem tři i pět kilometrů v rekordech čeljabinské dráhy. Zajela jsem dobře i pětistovku a patnáctistovku. Výsledek beru i proto, že ukazuje po rozpačitém úvodu sezóny zlepšení, což je povzbuzení do zbytku sezóny, kdy mě čeká závěr Světového poháru s finále a dva světové šampionáty,“ přiznala česká ledová královna.

Pět sekund na pětce nestačilo

Jak předpokládala, ze soboty na neděli toho moc nenaspala. „V noci jsem si v hlavě přehrávala první den. Co se povedlo, co mohlo být lepší, co je třeba zajet... Nevyspala jsem se dobře, ale to není výmluva,“ přiznala. Na patnáctistovce se utkala s Wüstovou v prvním přímém souboji.

„Dostala jsem od ní dvě sekundy, což je ve čtyřboji strašně moc. V podstatě bylo o zlatu rozhodnuto. Věděla jsem, že na pět kilometrů bych ji musela porazit skoro o dvanáct sekund, to je v hale prakticky nemožné, pokud by jela dobře. Na otevřeném oválu by byla šance větší, ale i tak jsem šla do posledního závodu s odhodláním udělat maximum,“ říkala po dopingu a ceremoniálu pro Sport.cz.

Wüstová měla velkou výhodu, že si ji mohla hlídat ve druhém přímém souboji, v závěrečném závodě na pět kilometrů, který jelo už jen osm nejlepších závodnic. „Zkusila jsem jí ujet ve druhé polovině závodu, byla jsem rychlejší skoro o pět sekund, což stačilo bohatě na stříbro. Wüstová si ale svoje čtvrté zlato v řadě perfektně pohlídala,“ přiznala Sáblíková s tím, že v pondělí dorazí domů a v úterý už odjíždějí na další soustředění do Collalba.

Novák byl spokojený i se Zdráhalovou

Trenér Petr Novák byl s výkonem Sáblíkové také velmi spokojený. „Martina odvedla maximum. V sobotu jsme to trochu zdramatizovali, na neděli Martina hůř spala, ale Wüstová oba nedělní závody zajela famózně. Martina tu zajela dva rekordy dráhy, na tři kilometry a na pět, kdy čas stlačila dokonce o sedmnáct sekund, což je úžasné. Smazala tréninkové manko a dostala se na svoji úroveň a vrátila se výkonnostně tam, kam patří. Titul vicemistryně Evropy, to je přeci také velký úspěch,“ říkal kouč.

Poprvé na evropském šampionátu startovala osmnáctiletá Nikola Zdráhalová. „Podala výborný výkon, zajela dobré časy a hlavně se otrkala mezi ženami. Šestnácté místo není špatné. Tohle všechno určitě v budoucnosti zúročí,“ zdůraznil Petr Novák.

Reklama