Hlavní obsah

Teplice se opět staly centrem horského filmu

TEPLICE N. METUJÍ

Druhý prázdninový měsíc se krátí čím dál rychleji a s posledním srpnovým víkendem se uzavřela také kapitola Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích s pořadovým číslem dvaadvacet. Městečko ve východních Čechách se opět naplnilo horolezci i přáteli sportů v přírodě všech věkových kategorií.

Foto: pro Sport.cz Petr Cihelka

Festival v Teplicích nad Metují, hudební scéna

Článek

Diváků - alespoň v úvodu festivalu - možná nebylo tolik jako při minulých ročnících, ti kteří cestu do Teplic našli, ale rozhodně nelitovali. Už proto, že narozdíl od posledních let se prakticky celý víkend smálo nedaleko Adršpachu sluníčko na celé kolo. "V pátek jsme měli pocit, že je málo lidí, sobota to ale všechno vyvážila," potvrdila po skončení přehlídky ředitelka festivalu Máša Jirmannová.

Festivalová porota, v níž letos zasedli česká horolezkyně Dina Štěrbová, ruský horolezec, filmař a ředitel festivalu v Moskvě Jurij Bajkowski, anglický horolezec a ředitel festivalu v Kendalu John Porter, český kameraman a režisér Ivo Hranický a polský horolezec Alek Lwow, vybírala z 38 děl od šestatřiceti tvůrců.

Hlavní cena za vrchol K2

Na členy jury, jejíž verdikt nezapomenutelně neformálním způsobem přednesla před diváky Dina Štěrbová, nejvíce zapůsobil dokumentární snímek Dobytí K2 mapující historicky první zdolání druhé nejvyšší hory světa a nejtěžší osmitisícovky vůbec italskou dvojicí Lino Lacedelli - Achille Compagnoni v roce 1954, který si odvezl Hlavní cenu.

Další ceny se udělovaly v jednotlivých kategoriích. Horolezecké sporty ovládl už počtvrté Slovák Pavol Barabáš, jenž letos do Teplic přivezl film Amazonia Vertical, znázorňující přechod slovenského dobrodruha Becka Ondrejoviče a jeho přátel přes venezuelskou stolovou horu v těsné blízkosti největšího vodopádu světa Salto Angel. Barabášův film navíc bezkonkurenčně zvítězil i v diváckém hlasování.

Kategorii Sporty v přírodě vyhrál snímek Australana Jona Muira Sám napříč Austrálií, jenž se sám a bez jakékoliv technické podpory vydal na 2500 km dlouhý přechod z jihu nejmenšího kontinentu na severní pobřeží. 128 dnů trvající boj o přežití uprostřed australské divočiny, která byla Jonovým jediným zdrojem potravy, nabídl jedinečnou studii duše dobrodruha, který během cesty ztratí věrného přítele, třetinu váhy a většinu psychických i fyzických sil, aby o čtyři měsíce později vyrazil za dalším dobrodružstvím, tentokrát na severním pólu.

V poslední kategorii Člověk a hory vyhrál snímek Letem nad Everestem o prvním přeletu nejvyšší hory světa na deltaplánu. A konečně poslední Cenu města Teplice nad Metují obdržel snímek Moje pravá noha znázorňující návrat britského lezce Lea Houldinga do stěn po vážném zranění v Patagonii. Věčně usměvavý Leo byl současně čestným hostem festivalu a jeho sobotní diashow s besedou patřila k perličkám přehlídky.

Bouldering i bigbít

Velký divácký zájem vzbudilo také 4. kolo Českého poháru v boulderingu, které zásluhou organizátorů z pražského Boulder baru po roční odmlce vrátilo do Teplic lezecké závody. Ti, kteří si našli cestu k umělým stěnkám, byli svědky suverénního triumfu Věry Kostruhové, která se letos vrátila ve famózní formě k soutěžím po mateřské dovolené, a Jakuba Hlaváčka, jenž v napínavém finále udolal vítěze kvalifikace Jirouse Přibila.

Večery v Teplicích pak patřily především bigbítu, hlavním magnetem bylo sobotní vystoupení skupiny Laura a její tygři. Podtrženo, sečteno: letošní přehlídka v Teplicích se vskutku povedla a nezbývá než věřit, že za rok bude laťka minimálně stejně vysoko.

Výsledky 22. MHFF Teplice nad Metují
Hlavní cena
Dobytí K2 (Conquest of K2) - Alessandro Varchetta (It.)
Kategorie A - horolezecké sporty
Amazonia Vertical - Pavol Barabáš (SR)
Kategorie B - sporty v přírodě
Sám napříč Austrálií (Alone Across Australia) - Jon Muir, Ian Darling (Austr.)
Kategorie C - člověk a hory
Letem nad Everestem (Flying over Everest) - Fabio Toncelli (It.)
Cena diváka
Amazonia Vertical - Pavol Barabáš (SR)
Cena města Teplice nad Metují
Moje pravá noha (My Right Foot) - Ed Stobart (Brit.)

Reklama

Související témata: