Hlavní obsah

Boj o Světový pohár vrcholí. Sáblíková znovu v přímém souboji s Wüstovou

Hamar/Praha

Po třítýdenní pauze pokračuje o víkendu v norském Hamaru seriál Světového poháru v rychlobruslení. Česká ledová královna si dráhu vyzkoušela v úterý hned po příletu. V boji o obhajobu celkového prvenství v SP pro ni bude velmi důležitý přímý souboj s největší soupeřkou Ireen Wüstovou z Nizozemska na tříkilometrové trati.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Od stříbra na vícebojařském mistrovství Evropy nebylo o Sáblíkové slyšet. „Strávili jsme tu dobu většinou na soustředění v italském Collalbu. Nejenže jsme tam jezdili na ledě, ale také na kole, hodně času jsem strávila i v posilovně. Nabírala jsem kondici, dynamiku a ladila jsem na zbytek sezóny, který bude hodně důležitý. Chtěla bych obhájit celkové prvenství ve Světovém poháru a přivézt nějaké medaile z obou světových šampionátů. V Heerenveenu se pojede v polovině  února na jednotlivých tratích a v první půlce března v Calgary je na programu čtyřboj,“ vysvětlila Martina Sáblíková důvod svého „zmizení.“

Ovál v Hamaru patří u Sáblíkové mezi ty nejoblíbenější. „Poprvé jsem se tu probojovala do skupiny A při Světovém poháru. Z Hamaru mám i svoji první medaili z mistrovství Evropy. Led je tu tradičně kvalitní, venku je mráz okolo deseti stupňů, což je proti Čeljabinsku, kde bylo o dvacet méně, příjemné. Těším se na oba víkendové závodní dny,“ přiznala.

Formu cítí, ale zůstává opatrná

Podle trenéra Petra Nováka má velmi dobrou formu. „To se pozná až při závodech, ale když trenér říká, že forma je dobrá, tak snad má pravdu. Musí to vědět. Hamar bude zároveň kvalifikací pro Calgary, takže důležité bude i umístění na sobotní patnáctistovce. Samozřejmě formu nejvíc prověří nedělní přímý souboj na trojce s Wüstovou. Věřím, že ho zvládnu. Vždyť pak už se pojede svěťák jen v Heerenveenu, kde je doma, a finále v Erfurtu. Každý bod je důležitý,“ pravila dobře naložená rychlobruslařka, která ve volnu na hotelovém pokoji sledovala i celovečerní dokument, který o ní natočil režisér David Bonaventura a jmenuje se Sama proti času. „Líbí se mi,“ poznamenala skromně.

V neděli ji ještě čeká závod s hromadným startem. Přípravě na tuto letos novou disciplínu však v Collalbu nevěnovala nijak mimořádnou pozornost. „Na tenhle závod se nějaká konkrétní taktika vymyslet nedá, protože každý je jiný, situace se mění během jednotlivých kol. Stále ale platí bodovat v jeho průběhu v některém z kol, v nichž se rozdávají body a vytvořit si v závěru co nejlepší pozici pro finiš,“ konstatovala Sáblíková.

Probíhající sezóna má z jejího pohledu ještě jedno plus. V minulých sezónách ji limitovaly zdravotní problémy. Letos žádné nemá. „To je pravda, ať to byla loni třísla, před tím záda, nebo silné virózy... Tentokrát není nic, co by mě limitovalo. Jak říká trenér Novák, v rámci možností jsem zdravá, protože žádný vrcholový sportovec není v sezóně úplně fit. Musím to zaklepat, aby zdraví vydrželo,“ přála si sedmadvacetiletá osminásobná vítězka seriálu Světového poháru.

Nováka těší i mládí

Trenér Petr Novák si přípravu v Collalbu velmi pochvaloval. „Udělali jsme s Martinou velký kus práce. Trénovali jsme třikrát denně. Formu má opravdu dobrou. Věřím, že náročný závěr sezóny, kdy za sebou jdou závody víkend co víkend, s výjimkou týdne před a po mistrovství světa v Calgary, zvládne a bude opět úspěšná, jako v minulých sezónách,“ liboval si kouč.

Radost mu dělají i juniorky. „V Collalbu se jel závod juniorského Světového poháru a osmnáctiletá Nikola Zdráhalová atakovala v závodě s hromadným startem a třech kilometrech medailové příčky, když skončila čtvrtá a pátá. Samozřejmě pojede i mezi seniorkami v Hamaru. Máme možnost postavit dokonce tři závodnice, takže jsem povolal i šestnáctiletou Natálii Kerschbaummayrovou, která bude získávat zkušenosti v divizi B na patnáctistovce i trojce,“ konstatoval Novák.

Reklama