Hlavní obsah

Krasobruslař Březina je po krátkém programu na ME třetí

Český krasobruslař Michal Březina útočí na další medaili z evropského šampionátu. Po krátkém programu mu ve Stockholmu patří třetí příčka se ztrátou pouhých dvou desetin bodu na průběžně druhého Sergeje Voronova z Ruska. S více než osmibodovým náskokem vede obhájce titulu Javier Fernández ze Španělska. Do pátečních volných jízd postoupili i ostatní čeští krasobruslaři, Petr Coufal je po krátkém programu šestnáctý a Michal Kaška sedmnáctý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Krasobruslař Michal Březina je po krátkém programu na ME třetí

Článek

Březina se sice přiblížil minimálně zopakování bronzového úspěchu z roku 2013, ale mohl pomýšlet na výrazně vyšší zisk než 80,86 bodu. Po skvělém trojitém axelu i čtverném toeloopu totiž upadl při trojitém flipu. Přišel tím o kombinaci, ztratil více než sedm bodů a lídr Fernández mu utekl.

Favorité ve středu vesměs chybovali, ani evropský šampión z posledních dvou let Fernández nebyl suverénní. Při čtverném salchowu se španělský krasobruslař dostal výrazně mimo osu a musel se rukou opřít o led, aby na poslední chvíli zabránil pádu.

Obhájce stříbrné medaile Voronov zase po výborné kombinaci čtverného a trojitého toeloopu skočil jen dvojitý axel. Ještě hůř dopadl jeho mladší kolega z ruské reprezentace Maxim Kovtun. Vítěz dvou závodů Grand Prix se sice pokusil o dva čtverné skoky, ale ani jeden z nich nebyl čistý, takže nemohl zařadit kombinaci. Krasobruslař s osobním rekordem přes 90 bodů tak po známce 78,21 bodu na čtvrtém místě ztrácí na Březinu 2,65 bodu.

Česko bude mít trojnásobné zastoupení ve volných jízdách. Debutant Coufal sice upadl po sólovém trojitém lutzu, ale zbytek jízdy zvládl bez většího zaváhání. Čistý program předvedl Kaška, který dosáhne svého maxima na velké mezinárodní akci.

Mistrovství Evropy v krasobruslení ve Stockholmu:
Muži - krátký program:
1. Fernández (Šp.) 89,24 b.
2. Voronov (Rus.) 81,06
3. Březina (ČR) 80,86
4. Kovtun (Rus.) 78,21
5. Liebers (Něm.) 75,48
6. Amodio (Fr.) 74,06
...16. Coufal 57,47
17. Kaška (oba ČR) 56,83
17:55 taneční páry - krátký tanec

Reklama