Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková zářila. V Hamaru vyhrála závod na tři kilometry

Hamar

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ovládla na Světovém poháru v Hamaru závod na 3000 metrů a upevnila si první příčku v pořadí na dlouhých tratích. Trojnásobná olympijská šampiónka zvítězila v Norsku před Nizozemkami Carlijn Achtereekteovou a Ireen Wüstovou, kterou v přímém souboji v závěrečné rozjížďce porazila o sekundu a půl.

Foto: Terje Pedersen, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ovládla v Hamaru závod Světového poháru na 3000 metrů.

Článek

"Před startem bylo mé jediné přání dojet. Mám něco na průduškách, hlas mám jako mutant," svěřila se Sáblíková. "Zkoušela jsem se hlavně držet Ireen a nakonec jsem měla překvapivě dostatek sil. Nohy nebolely, všechno bylo v pohodě," uvedla po 34. vítězství v SP v kariéře, kterým se vyrovnala někdejší kanadské hvězdě Catrioně LeMayové-Doanové na šestém místě historických tabulek.

Na trojce triumfovala stejně jako při předchozí zastávce Světového poháru v nizozemském Heerenveenu, kde vyhrála rovněž před svou velkou rivalkou Wüstovou. Po nedělním úspěchu před ní má náskok 80 bodů, přičemž v programu SP zbývá už jen březnový závěrečný závod v Erfurtu. V něm stačí Sáblíkové skončit do pátého místa, aby podeváté za sebou ovládla Světový pohár. Třetí je už s odstupem 160 bodů německá veteránka Claudia Pechsteinová, která v neděli skončila až osmá.

Sedmadvacetiletá česká reprezentantka si připsala třetí pohárové vítězství v sezóně. V listopadu vyhrála v Soulu závod s hromadným startem, který měla jet i v Hamaru, ale kvůli nachlazení start zrušila. Místo Sáblíkové v něm o sobě dala vědět juniorka Nikola Zdráhalová, které se povedlo zabodovat v jednom ze spurtů a vybojovala devátou příčku.

Závody SP v rychlobruslení v Hamaru (Norsko):
Ženy:
3000 m:
1. Sáblíková (ČR) 4:03,68
2. Achtereekteová 4:05,13
3. Wüstová (obě Niz.) 4:05,20
...divize B:
21. Zdráhalová 4:20,04
28. Kerschbaummayrová (obě ČR) 4:22,88
Průběžné pořadí SP (po 5 z 6 závodů):
1. Sáblíková 430 b.
2. Wüstová 350
3. Pechsteinová (Něm.) 270
14:20 1500 m muži
15:10 závod s hromadným startem ženy
15:30 závod s hromadným startem muži

Reklama