Hlavní obsah

Sáblíková se pere se silnou virózou. Novák poletí do Prahy pro léky

Hamar/Praha

Rychlobruslařka Martina Sáblíková v neděli senzačně porazila v norském Hamaru na tříkilometrové trati Nizozemku Ireen Wüstovou a upevnila si vedení ve Světovém poháru. Víkend však proležela v posteli a příští dny to nebude lepší. Pere se s virózou. Bolí ji v krku a na plicích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková skoučem Petrem Novákem.

Článek
Fotogalerie

„Nechci to nějak moc rozebírat. Na trojku jsem se maximálně soustředila, nemyslela jsem na bolest a vyhrála. Všichni z týmu mi pomáhají. Co je nejdůležitější, psychicky jsem na tom dobře a doufám, že neztratím ani dobrou formu. Za deset dní začíná v Heerenveenu mistrovství světa na jednotlivých tratích. Věřím, že do té doby už budu fit,“ řekla Martina Sáblíková v rozhovoru pro Sport.cz.

Kouč Petr Novák neponechává nic náhodě. „Viróza na ni dolehla náhle. Musel jsem ji z nedělního závodu s hromadným startem odhlásit. Patnáctistovku jela v sobotu v podstatě jen kvůli kvalifikaci na světový šampionát ve čtyřboji v Calgary. Nakonec v bodovém součtu patnáctistovky a trojky tu byla nejlepší. Ona umí v krizových momentech podat fantastický výkon, který tu předvedla na třech kilometrech. Smekám,“ řekl uznale trenér.

Už v průběhu víkendu konzultoval situaci se šéflékařem Českého olympijského výboru MUDr. Jaroslavem Větvičkou. „Řekl mi, jak máme postupovat, co aplikovat. V pondělí letím do Prahy pro léky. Martina by měla Heerenveen stihnout. O nadcházejícím víkendu nezávodí. Věřím, že se dá do pořádku. Tyhle situace zvládá. Formu má výbornou, psychicky je na tom také dobře. Nemělo by ji to poznamenat,“ uvedl Novák.

Zdráhalová nadchla

O víkendu mu v Hamaru svým výkonem udělala radost nejen Martina Sáblíková, ale i dvě juniorky, které nasadil do boje mezi zkušenými ženami. Osmnáctiletá Nikola Zdráhalová jezdí závody s hromadným startem od začátku sezóny. V neděli ale poprvé projela třetí v jednom z bodovaných kol a vešla se do elitní desítky. Šestnáctiletá Natálie Kerschbaummayrová si odbyla premiéru, startovala místo Sáblíkové a mezi seniorkami si vyjela první dva body.

„Nikola zajela výborně. Odvážně šla do spurtu v osmém kole a bodovala na třetím místě. Moc nechyběla a byla i druhá. Nebála se také táhnout na špici několikrát celé startovní pole,“ pochválil svoji osmnáctiletou svěřenkyni kouč Novák a dodal: „O tom, že jdeme správnou cestou, svědčí i výsledek Kerschbaummayrové.“

Reklama