Hlavní obsah

Šampióni titul neobhájili. Hvězdný Brady dovedl Patrioty ke čtvrtému triumfu v Super Bowlu

Aktualizováno

V zámoří oslavují nové hrdiny. Hráči New England Patriots ve finále zámořské ligy NFL amerického fotbalu porazili loňského šampióna Seattle Seahawks 28:24 a v Super Bowlu triumfovali počtvrté v historii. Vítězové přitom ještě v poslední čtvrtině prohrávali o 10 bodů a Seattle byl 20 vteřin před koncem metr od touchdownu, který by mu přinesl výhru. Nejužitečnějším hráčem utkání byl zkušený quarterback Tom Brady, který byl u všech čtyř triumfů Patriotů v historii. Čtyři Super Bowly měli z quarterbacků dosud jen Terry Bradshaw a Joe Montana.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Quarterback Tom Brady dovedl celek New England Patriots k triumfu v Super Bowlu.

Článek
Fotogalerie

"Vítězství se nerodilo zrovna podle plánu, ale hlavní je, že se to povedlo. Tým ukázal velkou mentální sílu, kterou prokazoval celou sezónu," chválil sedmatřicetiletý Brady své spoluhráče.

Podle papírových předpokladů měla mít navrch obrana Seattlu, ale dlouho to byla defenzíva Patriotů, která zářila a nepouštěla soupeře vůbec do hry. Naopak Brady hrající rekordní šestý Super Bowl v kariéře potvrzoval svou zkušenost, když chyboval jen pod tlakem, jinak krátkými přihrávkami nacházel slabiny v obraně soupeře.

Seattle se v útoku chytl až v závěru poločasu, když ho táhl zejména hvězdný running back Marshawn Lynch, který při touchdownu přetlačil hned tři obránce. Patrioti se sice 31 vteřin před koncem poločasu dostali do vedení po přesném dlouhém pasu Bradyho na Roba Gronkowského, jenže Seattle dokázal ještě do přestávky odpovědět, když pas od Russella Wilsona chytil nováček Chris Matthews a připsal si tak vůbec první touchdown v kariéře NFL.

Nečekaný hrdina Matthews si hned v úvodu druhé půle připsal už třetí zachycenou dlouhou přihrávku a přispěl tak k tomu, že se Seattle dostal kopem do vedení. Předtím přitom neměl v kariéře ani jednu zachycenou přihrávku.

Prohrávali už o deset bodů

Patrioti znervózněli a Brady chybnou přihrávkou dovolil soupeři začít útok z poloviny hřiště. Wilson tím nepohrdl a dovedl svůj tým k touchdownu v podání Douga Baldwina a získal pro svůj tým desetibodové vedení.

Nejúspěšnější tým minulé dekády se však nevzdal. Brady zabral a především ve spolupráci s velmi dobře hrajícím Julianem Edelmanem vykřesal naději, když připravil touchdown pro Dannyho Amendolu. Pro Bradyho to byla už třetí přihrávka na touchdown v utkání a celkově dvanácté v Super Bowlu, čímž překonal rekord legendárního Joa Montany.

Brady nadále potvrzoval, proč patří mezi nejlepší rozehrávače quaterbacky v historii a sebevědomě zásoboval spoluhráče přihrávkami. Dokonce s 37 přesnými pasy překonal rekord Super Bowlu. Nakonec společně s Edelmanem připravil vítězný touchdown, svůj čtvrtý v zápase. Patrioti tak jako třetí tým v historii dokázali v Super Bowlu smazat desetibodové manko.

Nakonec měl ale osud utkání se svých rukou Seattle. Dostali se dokonce jediný metr od koncové zóny, jenže Wilson místo očekávaného běhu v podání Lynche zvolil přihrávku, kterou zachytil nováček Malcolm Butler a uhájil pro Patrioty vítězství.

"Představoval jsem si, že do utkání promluvím nějakým výrazným způsobem, ale realita předčila všechny mé sny. Byl jsem požehnán. Nedokážu popsat své pocity," radoval se dojatý Butler.

Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu NFL:
New England Patriots - Seattle Seahawks 28:24 (0:0, 14:14, 0:10, 14:0).

Reklama