Hlavní obsah

Sáblíková už je fit, Kramer a Wüstová vyděsili Nizozemsko

Heerenveen/Praha

Po silné viróze, spojené s kašlem a bolestmi na průduškách už je česká rychlobruslařka Martina Sáblíková zdravotně v pořádku a naplno trénuje na nadcházející mistrovství světa na jednotlivých tratích, které od čtvrtka hostí nizozemský Heerenveen. Pojede celkem čtyři závody - 3000 m (čtvrtek), 5000 m (pátek), 1500 m a premiérové také závod s hromadným startem (oba v neděli).

Foto: Terje Pedersen, ČTK/AP

Martina Sáblíková.

Článek

„Po silné chřipce už jsem v pořádku, v neděli jsme dorazili do dějiště šampionátu a v pondělí už jsem byla na ledě. Cítím se velmi dobře, formu, kterou jsem měla na začátku roku, by to poznamenat nemělo. Místní ovál patří k mým oblíbeným. Heerenveen je Mekkou rychlobruslení, atmosféra tu je vždycky skvělá," řekla pro Sport.cz a Právo Sáblíková.

Spokojený je i trenér Petr Novák. „Martina vypadá v tréninku velmi dobře. Naší prioritou je pětka, ale medailové ambice má i na trojce a co nejlépe chce zajet i na patnáctistovce a v závodě s hromadným startem," zdůraznil. A potvrdil, že vztahy s Karolínou Erbanovou, která odešla trénovat právě do Heerenveenu, jsou v pořádku.

„Domluvili jsme se, že ji budu koučovat jak na pátečním kilometru, tak i na sobotní pětistovce a nedělní patnáctistovce. Karolína ukázala, že u nás dostala dobré základy. Dnes poráží na krátkých tratích i nizozemskou špičku," pravil spokojený trenér. „Do závodu s hromadným startem se kvalifikovala i juniorka Nikola Zdráhalová, pro ni to bude velká zkušenost," dodal Novák.

Wüstová chce k chlapům

Starosti mají v nizozemském týmu. A během úterý dostali fanoušci rychlobruslení dvě rány. Největší hvězda Ireen Wüstová opouští tým, v němž trénovala s Erbanovou.

„Metody trenérky Marianne Timmerové pro mne nejsou ideální, v týmu nemám konkurenci a potřebuji trénovat s muži," řekla Wüstová nizozemské televizi. „Její důvody chápu. Potřebuje silný sparing. Také mi to dá víc, když trénuji s muži," konstatovala Martina Sáblíková s tím, že to je asi překvapivá zpráva, ale výkony Wüstové, která v Heerenveenu trénuje, to neovlivní.

Mnohem tvrdší úder zasadil nejen fanouškům trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz na 10 000 metrů Sven Kramer. „Nepojedu čtvrteční desítku, protože by to mělo negativní vliv na moje výkony na dalších tratích," citoval Kramera list Algemeen Dagblat. Za tímto oznámením prý stojí i skutečnost, že závodníků na této dlouhé a divácky neatraktivní trati ubývá a Mezinárodní bruslařská organizace ISU zvažuje její úplné stažení z programu všech závodů.

Reklama